A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Építsünk sziklakertet!


A sziklakert lehet akár körbejárható, amelyet inkább nagyobb kertekbe ajánlunk vagy kőkupac formában a kisebbekbe, de akár a falak oldalába is lehet építeni sziklakertet. A lényeg, hogy szem előtt legyen!

A sziklakert alapja

A sziklakert alapja gondoskodik arról, hogy az idő múlásával a sziklakert súlyánál fogva ne omoljon össze. A sziklakert pontos helyének kijelölését követően a termőtalaj egy részét kiemeljük, s az alapnak tökéletesen megfelelő törmelékkel vagy kavicsokkal töltjük fel.

Talaj

A sziklakert talajának egyik legfontosabb jellemzője a jó vízelvezető képesség. A talajt különböző adalékok hozzáadásával - mint tőzeg, homok, komposzt, kőmorzsa - alkalmassá tehetjük a beültetni kívánt növények számára. Tartsuk szem előtt, hogy a talajkeverékünk nagyban meghatározza, hogy milyen növények ültethetőek be.

A talaj takarása

Fontos, hogy a már beültetett növényeink köré kőzúzalékot vagy mulcsot is elhelyezzünk, hiszen ezek nem csak díszítenek, de megvédik a kis kertünket a gazoktól, valamint a nedvességet is a talajban tartják.

Milyen köveket válasszunk?

Fontos, hogy a beültetni kívánt növények igényeihez alkalmazkodva válasszuk meg a köveket, melyek lehetnek: gránit, andezit, bazalt, dolomit, homokkő. A mészkő is alkalmas lehet, de a sziklakerti évelők nem igazán kedvelik és nem utolsó sorban hamar törnek az időjárásnak, esőnek, fagynak köszönhetően. Nagy sziklakertnél érdemes teraszokat kialakítani. A sziklákat próbáljuk meg minél természetesebben elhelyezni. Lejtőket is képezhetünk, valamint kisebb kőrakások formáját is alkalmazhatjuk. A köveket félig bele kell süllyeszteni a földbe, s nem is baj, ha alig látszanak ki, hiszen az idő majd gondoskodik azok természetes alakjáról.

Növények

A sziklakerti növények egyedi színeikkel, formájukkal gyönyörködtetnek minket. Származásukat tekintve lehetnek mérsékelt égövi sziklás, köves helyeinek lakói, valamint magashegységi, sziklahasadék lakó növények. Növényeinket érdemes úgy összeválogatni, hogy minden évszakban gondoskodjanak a színfoltról kertünkben. Gondolnunk kell azok végső méreteire is, s nagyobb sziklakertek esetében a virágzó növények mellett a törpe örökzöldeket és más színes lombú növényeket is számításba vehetünk. Lejtős sziklakert építésénél a növények kiválasztásának szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy a lejtő teteje a legszárazabb, alja a legnedvesebb, továbbá a nagyobb párkányok szintén több csapadékot gyűjtenek és őriznek meg.

Látvány, amely magáért beszél

A gondosan elkészített sziklakert évről-évre kertünkbe hozza majd a természet legcsodálatosabb látványát, amire valaha vágytunk. Legyen az kisebb vagy nagyobb, készítsük saját kezűleg vagy segítséggel, ma már igazi értéket képviselnek a kertészetben.

Hová építsük?

Nagyobb sziklakert esetében lehetőleg nyílt és napos helyet válasszunk, ahol mind a víztől, mind a magasabb fáktól, bokroktól távol van. Az igazi sziklakerti növények a fényt és a meleget kedvelik, így a sziklakertek legoptimálisabb tájolása a D, DK, DNY fekvésűek. Kialakításuknál csak a fantáziánk szabhat határt. Fontos azonban tudnunk, hogy a nagyobb sziklakertekhez támfal is szükséges!