A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Légtisztító szobanövények


Légtisztító szobanövények


A friss levegő minőségét, nagyban meghatározza az, hogy milyen helyen és környezetben élünk. Köztudott, hogy a fák és egyéb zöld növényzet fotoszintézis folyamán oxigént bocsájt ki, miközben elnyelik a levegőben lévő káros szén-dioxidot. Ez viszont csupán az egyik olyan káros levegőben lévő gázok egyike, amelyek a napi szellőztetés alkalmával bekerül lakásunk légterébe.

A forgalmas utak mellett, vagy épp a belváros kellős közepén lévő otthonunk levegője ugyanis egyéb káros gázokat is tartalmaz, mint a formaldehid, a benzol vagy éppen az ammónia. Így jogosan vetjük fel a kérdést, hogyan tudjuk javítani a lakásban lévő levegő minőségét?

Friss levegő a lakásban


Az olcsónak nem mondható légtisztító berendezések sokunk számára elérhetetlen, bár széleskörű funkciójukat tekintve valóban megtisztítják a levegőt a különféle pollenektől, baktériumoktól, vírusoktól és egyéb levegőben lévő káros anyagoktól, a kezdeti nagyobb beruházást követően viszont további költségekre szintén kell majd számítanunk, mint pl. az eseti karbantartások alkalmával.

A lassan már feledésbe merülő olcsó megoldások viszont éppúgy hasznosak lesznek a számunkra, s egy kis törődéssel és odafigyeléssel olyan dekoratív szobanövényeket is nevelgethetünk, amelyek nem csupán dísze lesz lakásunknak, de még a levegő tisztaságáról is bizonyítottan gondoskodni fognak.

A legismertebb légtisztító szobanövények



Nephrolepis exaltata – szobapáfrány


A szobapáfrány nem csupán oxigénben gazdag levegőt képes termelni, de gondoskodik pl. a dohányfüstös levegő tisztításáról is. A páfrány kedveli a párás meleg klímát, ezért főleg lakótelepi lakásokban télen vízzel permetezzük meg a leveleit is.