A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Milyen autót vegyek?


A mindennapi munkánkhoz valóban szükségünk lehet a bizonyos távolságok megtételéhez, kisgyerekes családoknak, egyetemistáknak, nagyobb városokban a különböző távolabbi pontok könnyebb eléréséhez. Mindenki szeretné az autóra félretett pénzét a lehető legjobban kihasználni, s a számára lehető legjobb autót kiválasztani.

A használt piacon is rendkívül széles a választék mind felszerelésben, mind a kategóriákban; árban, megbízhatóságukban, fenntartási költségükben különböző márkák által kínált széles lehetőségekről azok egyedi ajánlatairól nem is beszélve.

Kezdő sofőr/egyetemista választása

Legfontosabb szempontok itt sokaknak, hogy minél olcsóbb legyen, lehetőleg még használható, rozsdásodásoktól mentes, kis fenntartási költségű, maximum ötszáz ezer forint körüli vételárral rendelkezzen az autó.

Családi autó

Mi sem fontosabb egy fiatal családnak, mint egy olyan autó, amiben kényelmesen elférhetnek a felnőttek és a gyerekek is. A kis gyermekeknek sokkal több holmit kell pakolni, mint a nagyobbaknak, gondoljunk csak a babakocsira mekkora helyet foglal el önmagában. És akkor a többi kötelező babaholmit még nem is említettük, amelyek még egy kisebb kirándulás esetében is kötelező csomagnak számítanak.

Az érték, amelyeket legtöbbünk megengedhet magának és amelyet érdemes is ráfordítanunk családi autó vásárláskor az min. 1,5 millió forint. Bizony a családi autók már nagyobb utas és csomagtérrel kell, hogy rendelkezzenek ezért kategóriájához mérten már többet is kell költenünk rá.

Ebben az értékhatárban kb. 10-15 éves autókról beszélhetünk, amelyek esetében mind annak felszereltsége, mind a megtett km, továbbá annak külső állapota és nem utolsó soron fogyasztása is komolyan elgondolkodtat minket melyiket is válasszuk.

Benzinest vagy dízelt?

A dízel családi autók estében elmondhatjuk, hogy mire annak ára elérte az általunk kiadható maximális keretet már igencsak megvannak benne a km-ek, nem beszélve arról, hogy az eddig tökéletesen működő gépkocsinak már koránál fogva is több hibája felmerülhet használata során, melynek javítási költségei igen magasak.

A benzines szívómotorokkal rendelkező autók viszont az említett értékhatárokat figyelembe véve jó eredményeket produkálnak, persze fogyasztásukat itt is érdemes figyelembe venni vásárláskor.

Értéktartás és megbízhatóság

Megbízhatóságáról híres a Toyota, így kezdő vezetőknek is ajánlottak típusai, de tudnunk kell, hogy ennek a megbízhatóságnak is megvan az ára, amellyel például egy sokak által előnyként részesített kis fenntartással rendelkező Suzuki Swift-től több tíz- vagy akár százezer forinttal is magasabb összeget kérnek érte.

Általánosságban a megbízhatóságukat tekintve családi autók választásánál sokaknak szóba jönnek a következő márkák: Toyota Corolla, Chevrolett Lacetti, Hyundai Elantra, vagy a Nissan Primera. A nagyobb családok számára az 5+2 üléssel a persze benzines Opel Zafira lehet a legjobb választás.

Vásárlási tanácsok

Sok esetben előfordul, hogy a kereskedő a saját kínálatából próbálja a vásárlóra rábeszélni valamelyik autóját, figyelmen kívül hagyva annak eredeti elképzeléseit. Gondolhatunk itt például a légzsákokra, amelyeket már az 1990-es évek óta megtalálhatunk a különféle típusokban vagy bármilyen más biztonsági felszereltségre, az igényeinkhez mérten.

Ezért fontos, hogy már tájékozottak legyünk az autó típusokról melyik is jöhet szóba, milyen szempontok azok, amik szerint kiválasztottuk, s ne hagyjuk magunkat lebeszélni eredeti álláspontunkról az autó vásárlásakor sem.

Állapotfelmérés, amelyen nem szabad spórolni

Vásárlás előtt érdemes a kiválasztott autónkat egy közeli márkaszervizbe elvinni, ahol részletesen átvizsgálják az autót, így könnyen kiderülnek a műszaki, karosszéria hiányosságok, javítások. Mindemellett a rétegvastagság mérő használata is fényt deríthet a különféle hibákra. Ennek az átvizsgálásnak az ára márkaszervizenként eltérő, de kb. 10 és 20 ezer forint körül van, amelyet szintén érdemes a vásárlási összegünkbe kalkulálni.