A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Chiptuning, Autótuning hozzuk ki a legtöbbet a motorból


Egyre többen igyekeznek autójukat különlegesebbé, szebbé, egyedivé alakítani. Mielőtt eldöntenénk, hogy átalakítjuk járművünket tájékozódjunk a lehetőségekről.

Mielőtt belevágunk


Ha kacérkodunk a gondolattal, hogy járművünket átalakítjuk fontos végiggondolnunk, milyen autótuningot szeretnénk. Csak a külsejét szeretnénk egy picit feldobni, optikai tuninggal, vagy a motor teljesítményét növelni chiptuninggal, esetleg mindkettőt. Írásunkban a chiptuninggal foglalkozunk részletesebben.

Mi az a chiptuning?


Napjainkban az autók sorozatgyártásban, futószalagról gördülnek le, gyakran emberi beavatkozás nélkül. Ennek megfelelően a motorok alkatrészei is egy előre megadott intervallumon belül gyártják. Mivel ezek a tűréshatárok relatív széles tartományban vannak megadva, még azonos típusnál sem találunk két pontosan egyforma teljesítményt nyújtó motorral. Ezeket a motorban rejlő tartalékokat tudjuk kihasználni a chiptuning segítségével.

Mire számíthatunk egy optimalizált motortól?


Egy jól elvégzett chiptuning után autónk komfortosabb vezetésélményt biztosít, a motor dinamikusabb, rugalmasabb, több erőtartalékkal fog rendelkezni. Javul a gázpedál reakció, autónk jobban gyorsul már kis fordulatszámon is, előzésnél nem kell visszaváltanunk, mindezekkel átlagos használat mellett a fogyasztás is csökkenni fog. Összegezve autónk használhatósága javul, ugyanakkor a gyári élettartam nem csökken.

Chiptuning, de hogyan?


Mivel a motor vezérlésének optimalizálásáról beszélünk és az előnyök nagyon könnyen hátrányokká is válhatnak, ne álljunk le otthon barkácsolni. Szinte minden motorból ki lehet hozni a legjobbat, de csak, ha megfelelő szakember végzi. A chiptuning során az autó computerében lévő vezérlőchip kerül átprogramozásra, tehát nem kell hozzá semmilyen pluszban beszerelt doboz, áramkör és társaik, ezek csak hibalehetőségeket rejtenek és nem optimalizálnak.

Óvakodjunk az önjelölt „szakiktól”


Mivel a chiptuning egyre nagyobb népszerűségnek örvend, gombamód szaporodnak az optimalizáló „szakemberek” is.

Mikor gyanakodjunk?

  • Ha feltűnően olcsó az ajánlat,
  • Ha meg sem próbálja letölteni autónk gyári beállításait, de már töltené is fel az optimalizált verziót,
  • Ha az interneten akarja átküldeni a tuti programot.

    • A fentiek bármelyike, esetleg együttes megjelenése esetén, ne engedjük autónk közelébe sem az illetőt. Biztosak lehetünk benne, hogy az általa kínált végeredmény, csak hátrányt jelent számunkra.

      Összefoglalva a chiptuning minden motor teljesítményét optimalizálhatja a gyári értékeken belül, és ha azt megfelelő szakemberrel végeztetjük, sokkal jobb vezetési élményben lesz részünk és még a fogyasztáson is spórolhatunk.