A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Kültéri világítás - Fény az éjszakában


A kültéri világításnál tartsuk szem előtt a következő tippeket:



  • Világításban a kevesebb több. Legyünk mértékletesek és használjunk kis energiaigényű izzókat.
  • Kerüljük az egyenesen sugárban felfelé vagy lefelé világító lámpatesteket a kocsifelhajtókon és a járdák mellett, ez a „kifutópálya” hatás igen gyakori hiba.
  • A sárga fények nem előnyösek sem az embereknek, sem a növényeknek. Ahol lehet, használjunk kékesfehér árnyalatú izzókat.
  • Úgy helyezzük el a kültéri lámpákat, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek, mondjuk izzócserénél.
  • Az elektromos árammal működő lámpáknál, a védelmünk érdekében, használjunk kismegszakítókat minden egyes külső áramkörnél.


Mint minden más nagyobb átalakításnál, felújításnál, így a kültéri világítás kialakításánál az első a tervezés. Gondoljuk át, hogyan fogjuk használni a kültéri helyeket sötétedés után, és ehhez milyen világításra van szükségünk?

A kültéri világítást négy kategóriába oszthatjuk:


  • Biztonsági világítás, elsősorban az épület veszélyeztetettebb területein van rá szükség. Mivel nagyon fényes és általában mozgásra aktivizálódik, távoltartja a nem kívánt látogatókat. Alternatív megoldásként, jó ha a biztonsági világítás kapcsolóval is szabályozható, így bármikor kontrolálni tudjuk az automatikus megvilágítást.
  • Célzott világítás, az ilyen fajta megvilágításoknak mindig valamilyen feladatuk van, mondjuk, megvilágítja a grillező területet, vagy a járdát, lépcsőket. A célzott világításra szolgáló lámpatesteket úgy helyezzük el, hogy valahol félútra essen a szemünk és a megvilágítandó terület között, figyeljünk arra, hogy ezek ne vakító fények legyenek. A túlságosan erős fény inkább elvakíthat, mint segítségünkre lenne.
  • Kiemelő világítás, ezek kifejezetten díszítő fények, segítségükkel drámai hatásokat tudunk elérni, vagy éppen kiemelni a hely érdekességeit. Például egy felfelé mutató fény szépen megvilágít egy kerti szobrot. Vagy egy háttérvilágítás, mely mondjuk egy érdekes fa vagy bokor körvonalait jeleníti meg a kerítésen, vagy falon, szokatlan hatást kelt.
  • Általános világítás, természetesen az egész terület fényforrása, mely biztonságérzetet ad az ott tartózkodók számára. Ezek a világítótestek általában a természetes fényeket „utánozzák”, mint a hold- vagy csillagfény. A holdfényhatást lelógó lámpákkal tudjuk elérni, melyek úgy világítják be a területet, mintha telihold lenne. A csillagfényhatást pislákoló gyertyákat utánzó falikarokkal, és a területen elszórtan elhelyezett, különböző méretű állólámpákkal imitálhatjuk. Persze a variációk végtelenek lehetnek, engedjük el egy kicsit a fantáziánkat!