A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

LED izzók, azaz jelentősen csökkenő áramszámla


A LED világítás a ma ismert leghatékonyabb technológia, a hagyományos izzókkal ellentétben, mint ahogyan a neve is mutatja, több pici leddel szereltek. Ezeknek nagyon kicsi az energia felvételük, így a LED izzók energia igénye átlagosan 1.5W és 5W között van, ezért akár 50-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak elődeiknél. Ráadásul élettartamuk is 10-50-szer hosszabb a többi fényforráshoz képest, jól tűrik a fel- és lekapcsolgatást, nem árt nekik a rázkódás. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg egy picit részletesebben, mire figyeljünk LED izzó vásárlásánál.

LED izzók foglalata


Az első és legfontosabb kérdés, ami először felmerülhet a LED izzók vásárlásakor, hogy milyen foglalattal gyártják őket? Itt szeretnénk gyorsan mindenkit megnyugtatni a LED izzóra való áttérés nem okozhat gondot senkinek, hiszen teljes mértékben megegyeznek a ma ismert hagyományos (pl.: E14, E27) illetve halogén (pl.:GU10, MR16) izzók foglalataival. A paletta így igen széles, ennek köszönhetően nem igényelnek átalakítást a már meglévő foglalataink a LED izzóra történő áttérés esetén.

Milyen a fénye, színe a LED izzóknak?


A LED izzók fénye lehet melegfehér vagy hidegfehér. Mint a nevük is mutatja a melegfehér, egy meghittebb, melegebb sárgás fényt ad, hasonlít a megszokott izzók fényére. Ennek megfelelően a hidegfehér, egy hidegebb, kékesfehér fénnyel világít. Mindenki kedvére eldöntheti milyen fénnyel szeretné az adott területet, helyiséget megvilágítani. Kaphatók színes fényt adó LED izzók is.

LED izzók élettartama


A legtöbb gyártó 50.000 és 100.000 üzemóra közötti élettartamot tüntet fel a termékük csomagolásán. Van azonban egy tény, mellyel nem sokan vannak tisztában. Ezek az élettartamok igazak lehetnek egy színes LED izzó esetében, de sajnos nem a fehéreknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha egy fehér fényű lED izzó folyamatosan üzemel, mondjuk napi 8 órában, az első év után hozzávetőlegesen 3-5%-kal csökken a fényereje, mely a következő években is folyamatosan csökken. Bár a fehér LED izzók tényleg világítanak még akár 50.000 üzemóra után is, éppen csak fényerejük akár 80%-kal csökken addigra. Ezek fényében a tényleges élettartama a fehér fényű LED izzóknak körülbelül 15.000 és 25.000 üzemóra körülre tehetők. Figyelembe véve a hagyományos villanykörte 1.000 órás, az energiatakarékos izzók átlagosan 9.000 órás élettartamát, még mindig a LED izzó vezet.
Érdekességképpen megemlítenénk, hogy a színes LED izzók átlagosan 70.000 üzemóra alatt veszítenek körülbelül 20%-ot fényerejükből.

LED izzók energia fogyasztás


A LED izzók energia felhasználása elsősorban a ledek számától függ. Mivel nagyon sok féle található kezdve a 10 ledesektől akár 100 ledesekig. Egy átlagos háztartásban használatos LED izzók 36 – 60 leddel vannak szerelve, energia igényük pedig, 1,8 Watt és 3,5 Watt közzé esik. Gondoljunk bele ez még egy 25 Wattos hagyományos izzó fogyasztásának is csak töredéke. Összegzés képen tényleg elmondhatjuk, hogy egy LED izzók látszatra nagyobb befektetést igényelnek, de ár-érték arányát tekintve ez a befektetés nagyon gyorsan megtérül az áramszámlánk jelentős csökkenésével.

Hol, hogyan és mikor alkalmazzunk LED lámpánkat? Következő írásunkból ez is kiderül.