A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Fürdőszobai lámpa – 5 + 1 tipp a megfelelő világítás kiválasztásához


1. Általános megvilágítás


Legyen szó apró lakótelepi, vagy tágas fürdőszobáról az alap minden esetben az általános megvilágítás a legfontosabb. A megfelelő, egyenletes szórt fény elérése érdekében a mennyezeten elhelyezett lámpa a legpraktikusabb. Kis helyiségeknél elegendő egy középen elhelyezett, nagyobbaknál több lámpatestet alkalmazhatunk, akár a mennyezetit fali lámpákkal kiegészítve. Fontos, hogy ne használjunk lelógó, függesztett lámpatesteket a fürdőszobában!

2. Fontos a fényforrás


Figyeljünk arra is, hogy a lehető legjobban adja vissza a színeket a fényforrás. Legyen az izzó, halogén, fénycső vagy kompakt fénycső ellenőrizzük a színvisszaadási osztályát (ha ez nem szerepel a csomagoláson, kérdezzük meg az eladót), a legmegfelelőbb a 90-100%-os (1A) vagy a 80-89%-os (1B) osztályba soroltak. Nem elhanyagolható a színhőmérséklet sem. A hideg fényeket tisztábbnak látjuk, de a sminkünk akár túl erősre is sikerülhet egy ilyen fürdőszobában. Míg a meleg fénynél a hőérzetünk magasabb, de a színek nem annyira élesek, a sminkes példánál maradva, kisé sápadtaknak tűnhetünk a fürdőszobából kilépve. Javasoljuk a középutat, körülbelül 3000-3500 Kelvin színhőmérsékletű fényforrást.

3. Tükörvilágítás


Minden fürdőszobában fontos szerepe van a tükörnek, legyen szó sminkelésről, vagy borotválkozásról a megfelelő világítás elengedhetetlen. Ezért a tükröt ne felülről világítsuk meg, hanem két oldalról, lehetőleg fejmagasságban elhelyezett lámpákkal. A tükörvilágításnál, hogy arcunk kellő mennyiségű, árnyékmentes fényt kapjon, izzó- vagy halogénlámpa használatakor legalább 100 W-os szükséges, kompakt fénycső beszerelésénél 20 W-os a megfelelő. Itt is figyeljünk a fényforrás színhőmérsékletére és csak kiváló színvisszaadót válasszunk.