A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

A vegák a csíra evés bajnokai?


Bár azon emberek számára, akik képesek húst hússal enni egyszerűen csak butaságnak tűnik, de a vega életmód igenis jelen van társadalmunkban. Ha a tévében nézünk végig egy főzős műsort vagy egy étterem kínálatát böngésszük éppen, szinte biztos, hogy találkozunk vega kajával. Az viszont már kevésbé biztos, hogy tudjuk is mivel van dolgunk.

A vegetarianizmus eredetileg a növényi eredetű táplálkozás gyakorlatát jelenti. Azonban az idő előrehaladtával kialakultak direktívák, melyekben bizonyos állati eredetű ételek is megengedetté váltak. Ennek magyarázata pedig abban rejlik, hogy a következetes vegetáriánusok a hús mellőzésével fejezik ki az állatok szenvedésének kardinális csökkentésére irányuló szándékukat.

A vegetáriánus táplálkozás megítélése egyéni döntés, de ne lepődjünk meg, ha nem egyeznek a vélemények, mert orvosi körökben sem teljes az egyetértés. A közös pont, hogy az egyes válfajok más-más hatást gyakorolnak az egészségre.

A legkevesebben a vegánok étrendjével értenek egyet, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem visznek a szervezetükbe. A vegán étrendet követők nem fogyasztanak tejtermékeket, tojást, sőt mézet sem. A palettán náluk szigorúan a zöldségek, gyümölcsök, magvak, csírák, gombák és növényi zsiradékok, valamint növényi tej található.

A lakto-vegetáriánusok viszont már beépítik az étrendjükbe a növényi tápanyagok mellé a tejet és a tejtermékeket is. Habár elfogadnak állati eredetű táplálékot, azonban tojást nem. Tojást az ovo-vegetáriánusok vesznek magukhoz a növényi eredetű termékek mellett. A lakto-ovovegetáriánusok étrendje fogadható már el valamelyest szakmai körökben, ők tejet, tojást és növényi eredetű táplálékot is beépítik az étkezéseikbe. Az eddig említett típusok nem fogyasztanak egyáltalán húst, míg a szemi-vegetáriánusok a növényi élelmiszerek mellett esznek halat és esetleg csirkehúst is.

A kialakult étrendeket tekintve kialakultak még más alternatívák is. A fruitariánusok kizárólag gyümölcsöket fogyasztanak, míg a természetes ételeket evők odafigyelnek arra, hogy az általuk elfogyasztott ételek ne tartalmazzanak semmilyen tartósítószert vagy adalékanyagot. Néhányan csak nyers ételeket esznek, őket hívják nyersétel-evőknek.

A vegetáriánus életmódnak azonban vannak veszélyei, amiket szem előtt tartani, ha ezt az étrendet kívánjuk követni. Az elkezdése előtt alaposan tájékozódjunk arról, hogy hogyan pótolhatjuk a szükséges vitamint és az ásványi anyagokat. Figyeljünk arra, hogy a húsok kiiktatásával jelentősen visszaesik a fehérjebevitel a szervezetbe, de vashiány is kialakulhat. A legszerencsésebb, ha felkeresünk egy dietetikus, aki megfelelő tanácsokat adhat az étrend kialakításét illetően.