A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Utazás olcsón – 8 tipp hogyan találjuk meg a legjobb last minute utakat


Megtanulni a last minute utazás kiválasztásának trükkjeit, szinte már művészet – hiszen nem olyan egyszerű, hogy felhívunk egy utazási irodát és lefoglaljuk a nyaralásunk - legalább is, ha a lehető legjobb ajánlatot keressük.

Mi is az a last minute utazás?


Egy előre meg nem tervezett, vagy a spontán utazás, melynek nem kell feltétlenül sokba kerülnie. Igazából sohasem kellene költségesnek lennie! Ne legyünk szégyenlősek, kérdezzünk rá a kedvezményes lehetőségekre, mivel a szállodák és a légitársaságok, akkor kínálnak last minute utazásokat, ha egyébként nem lennének maximálisan kihasználva. Az utazás és a nyaralás területén működő vállalkozások számára, a kevesebb bevétel is jobb, mint az üres szobák vagy ülések.

A következő 8 tipp egyaránt alkalmazható a luxusutazásokra vágyók, vagy hátizsákos kalandorok számára is, segítségükkel eljuthatunk a legszebb utazásokra is a lehető legkedvezőbb áron.

1. A rugalmasság növeli a tökéletes nyaralás esélyét


Minél rugalmasabbak vagyunk a napok és úti célok tekintetében, annál jobb ajánlatokat találhatunk. Az utazás világában egyenesen imádják azokat az utasokat, akiknek nem számít, melyik légitársasággal utaznak, vagy nem akadnak fent azon, hogy a visszaút kedd vagy szerda. Szóval a rugalmasság jutalma hihetetlenül kedvező nyaralások. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy egy picit mi is besegíthetünk a rugalmasságba, ha már tudjuk, körülbelül mikor szeretnénk utazni és már az úti célt is kinéztük, hívjunk fel több utazási irodát is. Kérdezzük meg náluk hogyan alakul a last minute (azaz hány nappal vagy héttel az utazás megkezdése előtt kerülnek az utak a last minute kategóriába). A megadott időpontot követően rendszeresen érdeklődjünk, az árak után, ezzel a módszerrel akár 50-70%-ot is megspórolhatunk az utazás árából.

2. Keressük az igazi last minute ajánlatokat


Ha megnézzük az utazási irodák honlapjainak foglalási rubrikáit, máris megértjük, mit jelent a spontaneitás az utazási terveinkben. Nézzük meg milyen last minute kategóriákkal találkozunk ma Magyarországon:
  • akár az utazás megkezdése előtt 4 órával is lefoglalhatjuk a kiválasztott utazást online vagy személyesen és akár 60-70%-kal olcsóbb lehet az út. Na, ez az igazi last minute utazás, az ilyen lehetőségeket hazánkban ultra last minute-nak nevezik.
  • 6-8 órával az indulás előtt, még ez is az igazi last minute kategóriába sorolható átlagosan 50-60%-ka az eredeti árnak a zsebünkben marad.
  • 1-2 napnál nem rövidebb a jelentkezési határidő és ezzel együtt az ár is magasabb az előzőekhez képest, hozzávetőlegesen 40-50% a megtakarítás.
  • az utazás megkezdése előtt 3-4 nappal lezárják a foglalásokat. Ez már behatárolja a lehetőségeinket, és csak 30-40%-kal tudunk kedvezőbben utazni.
  • Már az utazás előtt hetekkel hirdetik a „last minute” lehetőségeket és az ár is csak 10-20%-kal olcsóbb a teljes árnál. Ez csak „utas csali” ha ilyet látunk, inkább álljunk egy házzal odébb és keressük az „igazi” last minute kínálatokat.


3. Általában a „csomagok” a legjobbak


Az utazási irodák a „csomagban” értékesített utazásaikat tudják a legkedvezőbben kínálni pl.: egy Görögország nyaralás féláron. Ezzel mindenki nyer. Az utasok kedvező árú, zökkenőmentesen lezajló utazást és a szolgáltatóknak nem marad üres vagy kihasználatlan ülése, szobája, vagy autója. Különösen a last minute utaknál előny, ha mindent egyben kapunk (hotel, repülőút és autó) és nem ritkán az étkezéseket is ide értve. Ezzel egy teljesen stresszmentes, felejthetetlen last minute útban lehet részünk. Csak fizetünk, pakolunk és utazunk!