A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Tippek, hogy hogyan legyen a tied a legjobb önéletrajz


Persze ez könnyűnek hangzik, de mégis a legtöbben éppen itt követik el a hibát. Ráadásul sokan át sem ellenőrzik újra önéletrajzukat, így gyakran helyesírási vagy tartalmi hibákat vélhetünk bennük felfedezni. Kutatások szerint pedig egy-egy HR-es maximum tizenöt másodpercet hajlandó egy önéletrajzzal foglalkozni, tehát hatalmas a teher az álláskeresős vállán, ugyanis ez alatt a röpke tizenöt másodperc alatt kell maradandót alkotni, ez a kulcs, az útlevél a leendő állás irányába.

Fontos, hogy mielőtt rámennék az elküldés gombra fussuk át alaposan még egyszer mind önéletrajzunkat, mind motivációs, bemutatkozó levelünket. Érdemes megnézni, hogy biztosan minden személyes adatunkat helyesen adtuk-e meg, nem gépeltük el telefonszámunkat vagy e-mail címünket. Ez rendkívül lényeges, hiszen ezek fényében várhatjuk a későbbi megkereséseket.

Ahhoz, hogy egy ütős önéletrajzot hozzuk össze fontos, hogy a cél lebegjen a szemünk előtt. Mikor felsoroljuk, volt munkahelyeinket figyeljünk arra, hogy a megpályázni kívánt munkakör szempontjából legyen releváns. Hiszen, ha irodai asszisztens pozícióra jelentkezel nem biztos, hogy értékes infó, ha leírod annak idején takarítóként dolgoztál.

Tanulmányaid megemlítésénél is mindenképpen törekedj a minimalizmusra, csak azokat az intézményeket sorold fel, ahol annak érdekében folytattál tanulmányokat, hogy megkapd ezt a bizonyos állást. Csakúgy, mint az előző munkahelyek tekintetében, egy titkárnői állás megpályázásánál aligha érdekes, hogy amúgy van kozmetikus képesítésed is.

Emellett fontos az, hogy kiemeljük eddigi szakmai tapasztalatainkat. Ha megpályázunk egy munkakört, a munkaadók számára a leglényegesebb mérlegelési pont, hogy a jelentkezőnek van-e elegendő szakmai tapasztalata ahhoz, hogy megfelelően és maradéktalanul elvégezze a rá bízott feladatokat. Persze, ha pályakezdő vagy sem kell elkeseredned, nyugodtan beleírhatod önéletrajzodba az iskolai szakmai gyakorlatokat, ezek is plusz pontot jelenthetnek a munkaadóknál.

Az önéletrajz egyik leglényegibb része a fénykép. Erre is szánjunk kellő időt, hiszen nagyon fontos, hogy olyan arcunkat mutassuk, akivel szívesen dolgozna együtt az adott cég. Így a buli fotókat feltétlenül mellőzük. Igazolványkép szerű megoldások a legjobbak, amiken az arcod látszik nem pedig az egész alakod.

Végül, de nem utolsósorban pedig fontos megemlíteni, hogy a mai önéletrajzok többsége, az amerikai mintán alapszik. Tehát mikor felsorolod volt munkáid, iskoláid és szakmai tapasztalatid, ügyelj arra, hogy időrendben visszafelé haladj, hiszen az amerikai típusú önéletrajznak éppen ez a sajátossága.

Ahhoz, hogy önéletrajzunk figyelemfelkeltő legyen a munkaadók számára csupán ezt a néhány praktikát kell szem előtt tartanunk és idővel bizony ránk talál az a bizonyos állás. Csak türelemmel és kitartással kell lenni és persze nem elsiklani az apró részletek felett.