A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Tippek a tökéletes kávé elkészítéshez


Mindened a reggeli kávé, de valahogy sosem lesz igazán olyan, mint a kávézókban? Tudtad, hogy nem mindegy az sem, milyen kávéfőzőben készítjük, úgy ahogyan az sem milyen márkát használunk? Azonban lényeges, hogy a kávéfőző minősége önmagában még nem garancia a jó kávé elkészítésére. Tippjeink segítségével azonban te is könnyedén készíthetsz, finom, illatos és aromás kávét. Természetesen otthon és bármikor, amikor szükséged van rá.

A kávé tárolása

Azt gondolhatnánk a kávé tárolása elhanyagolható kérdés, pedig a helyzet az, hogy a kávé aromájának megőrzése szempontjából igenis nagyon fontos. Ahhoz, hogy az aromák érvényesülni tudjanak, érdemes lehet száraz, hűvös helyen tartani azt, például a kamrában. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindig porcelán vagy kerámia alapanyagú edényekben tároljuk, ugyanis ezek zárnak légmentesen, ezáltal pedig sokáig megőrzik a kávé frissességét.

A márka kérdése

Kávék tekintetében elmondható, hogy igenis számít a minőség. Nálunk többnyire az Arabica illetve a Robusta ismeretes, előbbi drágább és savasabb, míg utóbbi egy picit keserűbb íz világgal rendelkezik. Azonban nagy általánosságban az a tapasztalat, hogy minél finomabb darálású a kávé, annál magasabb a minősége.

Esztétikai szempontok

Bár otthon lehet nincs kedved pepecselni, de a kávé fogyasztáshoz hozzátartozik az esztétika, a látványvilág is.
A mai modern kávéfőzők szinte biztosan rendelkeznek tejhabosítóval, mellyel csodálatos mintákat van lehetőségünk kávénk tetejére varázsolni. Ez úgynevezett hab a tortán. Ezeket a mintákat készíthetjük akár sablonok segítségével is vagy kanállal rajzolhatunk mintát, melynek tetejét kakaóporral vagy fahéjjal dekorálhatjuk.
A végeredmény magáért beszél és szinte biztos, hogy az otthoni kávézás perceit is megédesíti egy ilyen díszes-tejhabos kávé különlegesség.Habos kávé

Az igazán jó kávé alappillére kétségtelenül a tejhab. Ha te is tökéletes kávét szeretnél készíteni ez a lépés már-már kihagyhatatlan. Azonban igazán kemény tejhabot hihetnénk, hogy csak a profik tudnak készíteni, ám ha ügyesek és kitartóak vagyunk mi is elsajátíthatjuk a tejhab készítésének fortélyait. Ha igazán kemény habot szeretnénk produkálni, akkor ahhoz alacsony zsírtartalmú tejre lesz szükségünk, azonban ha a krémesebb állag mellett voksolnánk, akkor nyugodtan használhatunk magasabb zsírtartalmú tejet is.

Ne legyen túl forró!

Bár van, aki forrón szereti, ám fontos tudni, hogy a túl hideg, de a túl meleg víz is károsítja a kávé ízét. Ezért soha ne öntsünk még forrásban lévő vizet a kávéra, forralás után hagyjuk egy-két percig hűlni. A kávéból ugyanis 88-95 fok között oldódnak ki az igazán ízletes, aromás olajok. A kotyogós vagy az expresszó kávéfőzők esetében például a víz éppen ilyen hőmérsékletű, amikor forralás után elkezd lefőni.