A háztartásokban előforduló cukor helyettesítésére mára már több megoldás is létezik. A cukor lebontása folyamán alkohol keletkezik szervezetünkben, amely a májat károsítja, valamint táplálja a szervezetben lévő gombákat és káros mikroorganizmusokat is. Ezért, s még ezernyi oka van annak, hogy a természetes édesítőszerek valamelyikét kipróbáljuk, megszeressük.

Xilit- a nyírfacukor


A xilit természetes édesítőszerek egyike, amelyet eredetileg nyírfa kéregből vontak ki. Manapság már azonban a kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével vonják ki, ezután különféle baktérium kultúrák segítségével állítják elő a xilitet, amelyet szárítás után megőrölnek.

Xilit előnyei:


  • a xilit kb. 40 %-al kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor,
  • alacsony glikémiás indexű (GI=7), így cukorbetegek is fogyaszthatják,
  • nincs mellékíze,
  • a szájban lévő savak nem képesek lebontani, így annak ph értéke fogyasztásakor nem változik, védve ezzel fogaink épségét.