A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Tavaszi programok négylábú kedvenceinkkel


A kutyák rövid időn belül belopják magukat a szívünkbe és észrevétlenül válnak a család teljes jogú tagjává. A szabadság érzését ők is legalább annyira tudják értékelni, mint a gazdik, így ha kimozdulásra adjuk a fejünket ne felejtsük otthon négylábú barátunkat sem!

Barangolás az erdőben

Egy erdei felfedező túra az egyik legkellemesebb kikapcsolódás lehet a család számára. Tavaszi időszakban, mikor velünk együtt ébredezik a természet is a téli álmából rengeteg érdekességet fedezhetünk fel. A nyugodt séta is izgalmakkal teli lehet, elmélázva a növény- és állatvilág rejtelmeiben. Kistestű vagy idősebb korú ebek számára is kiváló program lehet egy séta a megszokottól eltérő környezetben. Nagyon fontos ugyanakkor kedvencünk védelméről gondoskodnunk az élősködőkkel szemben, hiszen az önfeledt rohangálás közben veszély leselkedhet rá. Mindig törekedjünk a megelőzésre, de hazatérésünket követően szánjunk rá időt, energiát és alaposan nézzük át kutyusunkat és természetesen magunkat is, hogy parazitamentesek (pl. kullancs) vagyunk-e!

Kocogás, futás, rohanás

Ilyenkor tavasszal közkedvelt sport a futás. Még bennünk van az elszántság, hogy megküzdünk a felszedett kilókkal és négylábú kedvencünk is nyugodtan csatlakozhat egy- két alkalommal. Nagyobb mozgásigényű ebek esetében rendszeres és hatékony program a kutyafuttatás, hiszen valamikor az efféle blökiknek is ki kell élnie mozgásszenvedélyét. Ha ilyen fajtával rendelkezünk, érdemes lehet már kölyökkorban elkezdeni a tréninget, a pórázhoz szoktatást. Később jól jöhet egy kerékpár, mert elképzelhető, hogy nem fogjuk tudni tartani a tempót! Rendszeres gyakorlást követően örömteli és hasznos szabadidős tevékenységnek bizonyulhat ez a mozgásforma. Hiperaktív kutyusunk fárasztásához kiváló megoldás.

Amennyiben úgy döntünk, hogy ellenőrzött és irányított keretek között kívánunk együtt mozogni leghűségesebb barátunkkal, ajánlott felkeresni egy kutyaiskolát. Remek és rendszeres kikapcsolódást jelent kutyusnak és gazdinak egyaránt, arról nem is beszélve, hogy az összhang és a bizalom egyre erősebbé válik a társak között. A játékos tanulás során az alapoktól kezdve engedelmességre nevelhetjük kedvencünket, így a fogékonyabbak komoly feladatok végrehajtására is képesek lesznek némi jutalomfalat reményében.

Agility

Talán a legnagyobb összhangot követelő kutyás sport az agility. Az agility pályán kialakított akadályokon kell bevetnie az ebnek mindenfajta ügyességét, ide értve a tökéletes kúszást, mászást vagy akár az egyensúlyozást is. Nem ritka, hogy instabil akadályokkal kell megküzdenie a négylábú kedvencünknek, legyen az cső vagy átbillenő palló. A cél természetesen az, hogy minél kevesebb hibával és a legrövidebb idő alatt teljesítse a páros a kitűzött pályát.

A gazdi vezeti végig a pályán a blökit, így számára is nagyszerű fittséget biztosít ez az igen szórakoztató és látványos kutyás sport.

Nem szabad azt a tényt figyelmen kívül hagynunk, hogy a közös sport kiválasztásánál legyünk tekintettel kedvencünk méreteire, korára illetve edzettségére is és ennek megfelelően válasszunk! A közös sportolás elején tartsunk (izmokat) bemelegítő, rávezető tempót a sérülések elkerülése végett!