A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Tandemugrás, ha kell egy kis izgalom


Ezek egyike a tandemugrás.

Mi is az a tandemugrás, azaz magyarul párosugrás?


A tandem szóról sokaknak egyből a tandemkerékpár jut eszükbe. A tandemugrás is minden esetben két résztvevővel történik. Az egyik a jelentkező, aki szeretné kipróbálni az ejtőernyőzést mindenféle előképzettség nélkül, ő az utas. A másik személy minden esetben egy tandemugrás végzésére jogosult, tapasztalt több ezer ejtőernyős ugráson túl lévő, hivatásos ugró, ő a tandempilóta. Ők ketten egy speciálisan két emberre, azaz tandemugrásra, kifejlesztett közös ernyőrendszerrel ugranak ki, általában repülőgépből, de akár hőlégballonból vagy helikopterből is.

A tandemugrás két szakaszból áll, az első a szabadesés, a második az ereszkedés. A szabadesés lentről lebegésnek tűnhet, vagy sokan a súlytalanság állapotával vélik azonosítani. Ilyenkor olyan gyorsan áramlik a levegő, hogy az ugró ráfeküdhet arra és ezen a légoszlopon ereszkedik lefelé, igaz iszonyatos tempóban.

Milyen magasságból és mennyi ideig tart egy tandemugrás?


Ez a két adat szervesen összetartozik. Ugyanis értelem szerűen minél magasabbról történik az ugrás, annál tovább tart. A tandemugrás általában 2500 métertől legfeljebb 4000 méterről történik, ennek megfelelően a szabadesés körülbelül 30 másodperctől akár 1 percig is tarthat. Ezt követi az ereszkedés, körülbelül 1500 méternél a tandempilóta kinyitja az ejtőernyőt és a kupola alatt hozzávetőlegesen 5 perc alatt földet érünk.