A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Spanyolországi vakáció


Spanyolország történelme rendkívül változékony. A különféle népuralmak megszállásai szerint az ibérek, a kelták, a főníciaiak, a görögök hódították meg elsőkként, majd mintegy hatszáz évig a római birodalomhoz tartozott, azután kb. a VIII. századtól az arabok hódításával fejeződött be.

A változatos történelmi események rendkívül gazdag kultúrát alakított ki. A festészet, a költészet és egyben irodalom, valamint az építészet és a zene is meghatározója a spanyol kultúrának. Az ország gazdagsága, múzeumokban, műemlékekben, is megmutatkozik, így méltán birtokolja az UNESCO világörökségei címét.


Spanyolország időjárás körültekintés

Spanyolország időjárás előrejelzését nehéz lenne minden utazni vágyó számára egészen pontosan megadni, így átlagokat tekintve útmutatót nyújthatunk a hőmérséklet és a csapadék eloszlására vonatkozóan. A nagyobb városokat, mint Madrid és Barcelona kiváltképp elsőkként kell megemlítenünk. A csapadékos időjárás szerencsére nem épp a nyári hónapokra esik, s a hőmérséklet is elviselhető, átlagosan 27-30 ºC körül alakul. Barcelonában ennél egy-két fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mutatnak a statisztikák, de csöppet sem kell aggódnunk, hiszen ez csupán az átlagot mutatja, egyszóval bőven kijut a napsütésből és a csapadék előfordulása mindkét városban elenyésző a nyári hónapokban, ami csupán átlagosan 3-4 nap egy hónapban. A vízhőmérséklet a nyári hónapokban 22 ºC körül alakul.

A szigeteket kedvelő felfedező turisták, mint pl. a Mallorcára érkezőknek biztosan melegük lesz, hiszen itt már a napsütéses órák száma is egy-két órával több, s ezáltal az átlag hőmérséklet is nagyobb, az Ibériai-félsziget városaihoz képest. A Baleár-, vagy a Kanári-szigetekre látogatók igen kellemes 24 ºC-os tengervízben lubickolhatnak egész nyáron. További jó hír, hogy ezeken a szigeteken már igen csekély az esős napok száma.


Spanyolország városai

Madrid
Spanyolország városai között legelsőként a fővárost Madridot kell megemlítenünk. Madrid több kis város összeolvadásával jött létre, s tradíciókon át méltán megőrizte kisvárosi hangulatát, ötvözve az idők alatt kialakult igazi fővárosi sajátosságaival is.

Tenerife szigete
Spanyolország városai közül közkedveltek a Kanári-szigetek egyik legcsodálatosabb Tenerife szigetén lévő városok. Tenerifén két hegy húzódik végig, s lenyűgöző látványa a hegyek lábainál eredetileg fekete színű (vulkanikus eredetű) partjai és kristálytiszta tengervize évente mintegy 3,5 millió külföldi nyaralót vonz ide. Nem csupán a pihenni vágyás, de mindinkább a felfedező kalandtúrák számtalan lehetőségét kínálja a sziget. A szépsége mellett a tisztasága is kiemelkedő, ugyanis az európai unió felmérése szerint Tenerifén a legtisztábbak a strandok.

Tenerife nyugati partján fekvő Los Gigantes városa a helyi 800 méter magas hegyről kapta a nevét. Los Gigantes kedvelt a bálnák és a delfinek számára is, így jó esélyünk van ezeket a lenyűgöző állatokat közelebbről is megpillantani.

A családdal érkezők számára kedvelt szórakozásokat nyújt a szintén Tenerifén lévő Puerto de la Cruz, ahol botanikus kert, állatkert, akváriumok, és showműsor fantasztikus élményekkel teli parkja is vár minket.


Granada
Spanyolország városai között lenyűgöző kalandtúrát nyújtó Granada városában számos látnivaló, műemlék található, mint az Alhambra, a Katedrális, vagy a Generalife. Granada a flamenco szülőhazája is, így egy felejthetetlen estét is eltölthetünk sacramontei barlangokban. A Nusrid szultánok nyaralóhelye a Generalife palota. A palota és a kertek a 14. században épültek, s csodálatos környezetével szintén a Világörökség részévé nyilvánították.

A granbadai Katedrális szintén népszerű látnivalók közül. Gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző monumentális épület mintegy 181 évig épült. Akik érdeklődnek a szép építészeti remekművek iránt, annak mindenképpen érdemes megnéznie.


Spanyolország nevezetességei

A madridi Királyi Palota
Spanyolország nevezetességei között legelsőként a Madridban található Királyi Palotát említjük meg, hiszen a Nemzeti kulturális Örökség részévé vált mára már múzeummá alakult Palota évente több mint három millió látogatót fogad. A Palota megőrizte kor hű emlékét, hiszen rengeteg látnivalóval vár minket, a bútorok, az órák, a festmények, a faliszőnyegek, valamint az ezüst étkészletek, mind-mind a régmúlt hangulatába repítenek el minket.

V. Fülöp az 1734-es tűzvész után teljesen átépíttette. A Palota ekkor építészeti remekművekkel, kiváló anyagokkal szépült meg, mint a spanyol márvány, a stukkók, a mahagóni ajtók és ablakok, valamint fontos művek, különösen a vezető művészek freskóit tekinthetjük meg, mint Giaquinto, Tiepolo, Mengs és a spanyol követői Bayeu és Maella.

A gyönyörű gigantikus kristálycsillárok Velencéből, a faragott aranyozott bútorok és a hímzett bársony függönyök Nápolyból származnak, így a trónterem szintén megmaradt eredeti formájában.

A Palotában a Királyi Fegyvertárat tartják az egyik legjelentősebb gyűjteménynek a maga nemében. Fegyverek és páncélokon kívül a spanyol királyoktól és egyéb tagjaitól maradtak fenn egészen a tizenharmadik századtól. Miután hosszú ideig a helyreállítás alatt állt, újra 2000 júniusában nyitotta meg kapuit a nyilvánosság számára, ahol a bemutató egyik fontos része fegyverek és páncélok a középkori időszakból, valamint V. Károly és Fülöp II. fegyverei lettek.

A Palotában lévő különböző galériák egyenként is megtekinthetőek, 1,7 € - 11 €-ig melyek a különböző csoportok és korosztály mellett a látnivalók mennyiségétől, valamint a túravezetés igénylésének mértékétől függ.

A barcelonai La Sagrada Familia templom
A Barcelona központjában álló La Sagrada Familia szintén Spanyolország nevezetességei közé tartozik. Építése 1882-től kezdődött, kezdeti iránymutatásait Antoni Gaudí végezte, aki az egyik kiemelkedő alakja a katalán kultúra és a nemzetközi építészetnek egyaránt. Az engesztelő templom nevét onnan kapta, hogy már kezdetektől fogva adományokból épült fel, s ezáltal hagyományaik szerint mindig is tükröződni fog a nép az épületből, Isten akaratából és a nép kezével.

Egészen a mai napig folynak az építkezések. A templom építésére számtalan gyűjtést rendeztek, s mintegy 125 év alatt érte el a mai alakját. Az építési munkálatok költség fedezetére a La Sagrada Família alapítvány jött létre, mint független magánalapítvány már1895-ben.Gaudí eredeti ötlete alapján, amit a katolikus hit az építészetben megnyilvánul, az a Jézus és a hívők által képviselt Mária, az apostolok és a szentek, mind képviselik a templom szobor, festmény és egyéb stílus jegyeit.


Spanyolországi nyaralás
Spanyolország nyaralás, pihenés, és látnivalóival gazdag világörökség részeit képező épületei, helye, természeti szépsége miatt évente igen nagy érdeklődést mutat a vakációzók körében. Az országok légitársaságainak fapados járataival már a repülőjegyeken is tudunk spórolni. Ha már Spanyolország nyaralás szempontjából közkedvelt városaiba szeretnénk ellátogatni, érdemes utána számolnunk mennyibe is kerülnek az egyes szálláshelyek, hiszen a kimondottan több csillagos szállodáknak is lehetnek Last minute ajánlatai, de igazán csekély összegeket kell fizetnünk az ún. bungalókért, amelyek már személyenként tízezer forint alatt elszállásolnak minket, természetesen az utazásról és az önellátásról magunknak kell gondoskodnunk.

A szállodák autóbérlés szempontjából kissé kedvezőtlenebb díjjal ajánlanak autót, így talán mielőtt beleugranánk az első ajánlatban érdemes a környéken körülnézni más autókölcsönzők ajánlatai után is. Előfordulnak olyan bérlésre felkínált autók, amiknek kopott a gumiabroncsuk, érdemes ekkor fontolóra venni, melyik ajánlat, ill. kölcsönző a kedvezőbb számunkra, pláne ha hosszú utazásra megyünk, illetve ha a hegyes vidékek felé szeretnénk venni az irányt. Testi épségünk mindennél fontosabb kell legyen, ne sajnáljuk rá az időt.

Mielőtt kiválasztanánk Spanyolország nyaralás, vakáció ajánlatait érdemes úti célunk után olvasni egy kicsit. Vannak nyüzsgő városrészek, ahol az éjszakai élet a fiatalokat vonzza inkább és vannak olyan városok, szigetek, ahol teljesen át adhatjuk magunkat a pihenésnek és a természetnek. Ki családdal, ki csupán társsal érkezik, kinek a kalandtúra, kinek a búvárkodás, kinek a paloták, várak és botanikus kertek tetszenek, Spanyolország városai között biztosan megtalálja korának és érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódási, pihenési úti célját.