A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Síelési tanácsok


Hogy idejében fel tudjunk készülni a téli vakációra, legyen szó akár egy hétvégéről, vagy akár egy egész hétről a síelő számára a legfontosabb a jó felszerelés, mindamellett, hogy a gazdagon kínált szálláslehetőségek közül kiválasztottuk a legmegfelelőbbet.

Milyen felszerelésről gondoskodjunk?
Természetesen nem csak megvásárolhatjuk, hanem bérelhetjük is akár az egész sífelszerelésünket, akár már elindulás előtt, akár ott a helyszínen, de mindenképp érdeklődjünk, hol van lehetőség rá.
Mik tartoznak egy jó felszereléshez?

1. Sícipő
A sícipőknél van egycsatos, kétcsatos, négycsatos, sőt több csatos is. Inkább a gyerekeknek válasszuk az egycsatosat, felnőtteknek ez nem jó választás. A sícipőt egy olyan vastag zoknival próbáljuk fel, amilyennel majd a síelésnél is használni fogunk. Álljunk fel benne és nézzük meg, nem e nyomja valahol a lábunkat, mert akkor jó.


2. Kesztyű
A síkesztyű kettős funkciót tölt be. Egyrészt véd a hideg ellen, másrészt védi a kezünket eséskor. Olyan kesztyűt válasszunk, ami nem túl meleg, mert mozgás közben könnyen beleizzadunk. Fontos a jó minőség, hogy kezünk tudjon szellőzni, valamint a tenyér és az ujjak belső felén bőr, vagy egyéb anyaggal meg legyen erősítve.


3. Az alsóruházat
Síelésnél alapvetően fontos a réteges öltözködés. A sínadrág alá mindenképp érdemes hosszú testhez simuló alsót, jégeralsó venni.


4. A síléc
Kezdőknek a normál léc ajánlott, ami a testmagassággal megegyező hosszúságú léc ajánlott. Használt léc vásárlásakor legyünk körültekintőek és nézzük meg alaposan a lécet van e rajta repedés, vagy élkopás. A kötésbeállítást legjobb, ha szakemberre bízzuk, aki a használt lécet meg is élezi.

Kezdőknek carving lécek közül mindenképpen az ún. easy (könnyű) típus ajánlott. A síléc hossza kb. 10 cm-rel legyen rövidebb a testmagasságnál.


5. A bot
A bot hossza akkor megfelelő, ha sícipőben állva a botot letéve a karunk kevesebb, mint 90 fokban hajlított.

6. Egyéb kiegészítők
Az egyik legfontosabb kiegészítő a szemüveg. Célszerű egy UV-szűrős napszemüveget választani, ami akár az archoz idomuló sí szemüveg is lehet egyben. Még jobb, ha a szemüveg polárszűrős is, mivel ennek hatására eltűnik a hókristályok zavaró csillogása A fényvédő krém és szőlőzsír hasznossága magáért beszél. A nyaralásból megmaradt min 15 faktoros naptejünk nem vész kárba.


Hol síelhetünk?
Európában kiváló minőségű sípályák várják a csúszni vágyókat. A magyarok körében legkedveltebb sípályák Szlovákiában és Ausztriában vannak, de Szlovéniába, Olaszországba és Franciaországba is egyre többen látogatnak el.