A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Segítség, internetezik a gyerek!


Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a gyerekek igenis nagy veszélynek vannak kitéve, onnantól kezdve, hogy az internetet aktívan kezdik használni. Ráadásul a veszélyforrás jóformán végeláthatatlan és még csak azt sem lehet minden esetben tudni, hogy honnan vagy éppen kitől származik, ki vagy mi az ami tényleges veszélyt jelent a gyermekeinkre nézve.

Társadalmi felelősségvállalás

A legnagyobb probléma, hogy a társadalom sem áll megfelelően a kérdéshez, elbagatelizálja az internet veszélyeire vonatkozó feltételezéseket, de még a tényeket is. Szerencsére van néhány önjelölt mami, akik pusztán önkéntes alapon, de állandóan az internetet bújják és folyamatosan jelentik a kártékony oldalakat illetőleg felkutatja a gyermekeket zaklatókat. A misszió egyik úttörője a brit származású Kaitlin Jackson, öt gyermekes édesanya. A nő akkor döntött úgy, hogy kezébe veszi az irányítást, amikor egyik gyermekét zaklatták a világhálón. Egy nap akár 40-50 oldalt is jelent a közösségi oldalakon, ha pedig nem jár sikerrel a rendőrséghez fordul.

A szülői felelősség

Másik kardinális kérdés a szülő felelőssége. A gyermek kezdő internet felhasználóként még óvatlan, ezért hajlamos túl sok és túl személyes információkat megosztani magáról a neten, amivel azonnal támadási felületet biztosít az úgynevezett vadászok számára. A szülői odafigyelés elengedhetetlen abban az esetben, ha a gyerek a neten kószál. Szülőként pedig nem dughatjuk homokba a fejünket és tehetünk úgy mintha mit sem tudnák az egészről. A rendszeres ellenőrzés a kulcsa mindennek, hogy mindig képben legyünk gyermekünk életével kapcsolatban, ezzel is kivédve az esetleges veszélyeket.

Mit tehet a gyermek?

Először is tisztázandó a gyermek fogalma: 0-14 éves koráig gyermekkorúnak, 14-18 éves koráig pedig fiatalkorúnak számítanak, ám ettől függetlenül vonatkozik rájuk a Gyermekjogi Egyezmény, melynek értelmében különös védelem illeti meg őket. Fontos, hogy mind a gyermekek mind pedig a fiatalkorúak tisztában legyenek a saját jogaikkal. Tudják, hogy az őket zaklató személyek profilját letilthatják, sőt akár a szolgáltatónál is tehetnek bejelentést. Persze kisgyermekek esetében ez problémás, bár az aktív internet felhasználó gyerekek átlagosan 12 évesen kezdenek el a világháló irányába kalandozni.

Ki segíthet?

Számos szándékosan a fiatalokat segítő csoport létezik, kezdve a Kék Vonalaktól egészen az alapítványokig. Emellett fontos, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét, hogy minden őket ért atrocitás esetében tájékoztassanak egy felnőttet, ám talán ez az egyik kritikus pont, hiszen a kamaszok gyakran fojtják el magukban az efféle történéseket.

A helyzet az, hogy a kamaszok egymás közti terrorizálása évről évre csak nő, ennek megfékezése csakis társadalmi összefogás segítségével előzhető meg, illetőleg fontos, hogy a gyermek felkészülten érkezzen közösségbe és képes legyen kezelni az internet védelme mögé bújó zaklatókat.