A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Oscar díj 2010, ki lesz a befutó


Az oscar díj kiosztó Akadémia idén bejelentette, hogy a Legjobb film kategóriában a korábbi öt jelölés helyett tíz indul, amiből remélhetően könnyebben kiválasztásra kerül majd az a film, amelyet a legtöbb zsűritag támogat. Ezentúl a zsűritagok megjelölik azt is, hogy melyek a második, illetve harmadik számú kedvencük, s ezt a rangsort követve, jóval biztosabban felállítható a legtöbb elismerés az esélyes filmekkel szemben.

Minden ország évente kiválaszthat egy játékfilmet, amellyel indul a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, s ez évben mintegy 65 film verseng ezért a címért. Jó hír, hogy 2010-ben Goda Krisztina KAMÉLEON című magyar játékfilmje is képviselteti magát ebben a kategóriában. Ez is azt jelzi, hogy a magyar filmgyártásnak sikerült együttesen több filmműfajt alkotni,s ez volt ami miatt az akadémia bizottsága jelölésre szánta és ezzel jelezni kívánta, hogy a magyar filmipar is képes színvonalas filmet készíteni az egyre növekvő közönsége számára.


Szakértők szerint 2010-es évben az Egek ura és az Avatar között lesz nagy verseny az Oscar-díjat illetően. James Cameron filmje nehezen összevethető Jason Reitman csodálatos szereplőinek filmdrámájával, hiszen az Avart inkább technikai fejlettsége teszi naggyá.

Hírek a jelöltekről, különböző kategóriában

A Legjobb vizuális effektekért járó díjért versenyez pl. a Harry Potter and the Half-Blood Prince és az Avatar is. Hosszú idő után idén több mint húsz film jelezte, hogy versenybe száll ezért a jelölésért. A rendszerint háromból álló jelölő listát idén ezért ötre fogják bővíteni. További esélyesek:

  • Angels & Demons

  • Coraline

  • Disney’s A Christmas Carol

  • District 9

  • G-Force

  • G.I. Joe: The Rise of Cobra

  • Star Trek

  • Terminator Salvation

  • Transformers: Revenge of the Fallen

  • 2012

  • Watchmen

  • Where the Wild Things Are



Disney’s A Christmas Carol: Charles Dickens \'classic A Christmas Carol-ről van szó szoros értelmében egy mese, Hollywood már korábban is fordult a regények felé számtalan filmjében, így próbálja megtartani szórakoztatás mértékét az öreg és fiatal közönség számára egyaránt.

Transformers: Revenge of the Fallen Michael Bay rendező által igen jó kezekbe kerültek az óriásrobotok. A második rész bemutatója volt talán az év leginkább várt filmje.

Terminator Salvation 2018-ban játszódik a Terminátor története folytatódik, hisz John Connor azaz ember, aki kezében az emberek sorsa az emberi ellenállás Skynet és hadsereg Terminátorok ellen. A Skynet végső támadást készít elő, Connor és Marcus a ketten találják meg a Skynet szívének működésének, hogy felfedjék a szörnyű titkot.

A legjobb női főszereplő jelölt:

  • Meryl Streep, Julie & Julia

  • Michelle Pfeiffer, Cheri

  • Abbie Cornish, Bright Star

  • Gabourey \"Gabby\" Sidibe, Precious: író \"push\" a Sapphire

Meryl Streep már 15 alkalommal jelölték az Oscar-díjra, és kétszer nyerte meg. 1949-ben született Summit, New Jersey-ben. Filmes élete sokrétű nagy filmekben játszott, mint a Silkwood (1983), Out of Africa (1985); Ironweed (1987) Fantastic Mr. Fox (2009)- Mrs. Fox szerepénben és sok más ismert egyéb film is kötődik a nevéhez. A Julie & Julia 1949-ben játszódó történet vissza vezet minket Julia Child életébe Párizsba, ahol mint feleség és diplomata nő főzni tanul barátjával. Együtt érző, szerető férje is támogatja őket, és a barátságok is szövődnek hozzá.

Abbie Cornish Legjobb női főszereplő díját nyerte el 2006-ban Candy, 2004-ben a Sommersoult-ért az Ausztrál Filmintézettől, valamint bezsebelt már számos egyéb szerepeiért járó díjat a világ minden területéről. A Bright Star egy romantikus dráma, melyet Jane Campion rendezett. Szereplői: Abbie Cornish, Thomas Sangster, Ben Whishaw, Paul Schneider, Samuel Barnett, Kerry Fox. A történet Londonban játszódik 1818-ban, ahol egy titkos szerelem kezdődik a 23 éves angol költő John Keats (Ben Whishaw), és a szomszéd lány, Fanny Brawne (Abbie Cornish) között.

Akárcsak tavaly, igazán szoros Oscar-verseny kerül megrendezésre a nők körében. A legjobb színésznő mező várhatóan mintegy tíz jelöltet, míg a legjobb női mellékszereplő versenyen még ennél is zsúfoltabbnak tűnik. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában vannak eddig még kevésbé ismert esélyes jelöltek is vannak.

Legjobb férfi főszereplő jelöltek:

  • George Clooney, Up in the Air

  • Ben Whishaw, mint költő, a Bright Star

  • Viggo Mortensen, The Road

  • Joseph Gordon-Levitt Sherlock Holmes

  • Robert De Niro az Everybody\'s Fine,

  • Liam Neeson a Mennyei

  • Brad Pitt a Inglourious Basterds,öt perc.

  • Matt Damon, a The Informant!

George Clooney főszereplője Jason Reitman által rendezett Up in the Air című romantikus drámai filmnek. Ryan Bingham egy testületi létszámcsökkentési szakértő, aki találkozotik a gyakori utazók közül, álmai asszonyával.

Joseph Gordon-Levitt Sherlock Holmes Guy Ritchie rendező filmjében Holmes-nak a vadászat újra indul Blackwood ellen, aki titokzatosan visszatér a sírból. Holmes és segédje Dr. Watson összefogva dolgoznak együtt az ügyön.

A 2010-es év jelöltjeinek nevét február 2-án jelentik majd be minden kategóriában, míg a ceremóniát március 7-én követhetjük a médiában soron


Golden Globe 2010. - az oscar díj előzetes

A 67-ik gálát 2010 január 17-én, a Beverly Hilton-ban rendezték meg Los Angeles-ben. Lássuk idén kik a Golden Globe díj nyertesei:

- Legjobb film dráma kategória: Avatar

- Legjobb film vígjáték: Másnaposok

- Legjobb női alakítás: Sandra Bullock -The Blind Side

- Legjobb női alakítás: Meryl Streap

- Legjobb női mellékszereplő: Mo’nicue

- Legjobb férfi alakítás. Jeff Bridges

- Legjobb férfi alakítás vígjáték kategórai: Robert Downey Jr.

- Legjobb férfi mellékszereplő: Christop Waltz

- Legjobb animációs film: Fel

- Legjobb idegen nyelvű film: A fehér szalag

- Legjobb rendező: James Cameron – Avatar

- Legjobb forgatókönyv: Jason Reitman, Sheldon Turner - Egek ura

- Legjobb filmzene: Michael Giacchino - Fel

- Legjobb betétdal: The Weary kind - Crazy Heart

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el az Arany Pálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon, s most a Legjobb idegen nyelvű film Golden Globe díját is magáénak tudhatja A fehér szalag című két és fél órás fekete-fehér drámájával, ami az első világháború kitörése előtt 1913-ban játszódik egy észak-németországi kis faluban.


Többszörösen Golden Glob díjasok

Az Avatar és a Fel című filmek idén két Golden Globe díjat is elhoztak.

Az Avatar rendezője James Cameron eddig 3 Oscar díjat vett át, akinek a legsikeresebb filmje között szerepel a Titanic is. De számos más ismert filmet készített, mint a Terminátor, vagy a Bolygó neve halál című filmet. A titanic mintegy 1,8 milliárd dollár összbevételt és 11 Oscar díjat hozott. Azóta ezt az összeget még csak meg sem közelítették az elmúlt időszakokban.

Az Aviatort már a Titanic bemutatása után elkészíthette volna, de később 2002-ben döntött csak úgy, hogy a technika mostantól készen áll, hogy tervezéseibe belevágjon. Fontosabb előkészületi munkáit 2005-ben kezdte el. A technikai újítás, mely megjelenik a filmjében az egy 3 D kamera, amelyet egy virtuális szobában használva rögzíti a felvételeket. Szereplőit már ismerhetjük, mint Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi.

Fel - Pixar Animation Studios

A Legjobb filmzene és a Legjobb animációs filmkategóriában Fel című film nyerte. A Fel a Pixar Animation Studios tizedik egész estés filmje. Az eddigi kilenc (Toy Story 1-2, Egy bogár élete, Szörny Rt., Némó nyomában, A hihetetlen család, Verdák, L’ecso,WALL-E

Mind hatalmas sikernek örvendett a világ minden táján. Rendező Pete Docter (Szörny Rt.)

3D-s technikával készített a Walt Disney Pictures-el.