A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Munkakeresés legfontosabb eszköze, az önéletrajz


végzettségeink, a munkahelyi tapasztalataink, egyéb képesítéseinket, mint a tanult nyelv, a számítástechnikai ismereteink, a vezetői engedélyünk megléte, esetleg érdeklődési körünkkel kiegészítve tartalmazza.

Az első lépések


Az önéletrajzunk megírása az első lépésünk annak, hogy megkezdjük a munkakeresést, bárhová beadhassuk pályázatunkat. Önéletrajzunknak számos fontos tényezői vannak úgy, mint egy igazolványkép, az iskolai végzettségeink, a munkahelyi tapasztalataink, egyéb képesítéseinket, mint a tanult nyelv, a számítástechnikai ismereteink, a vezetői engedélyünk megléte, esetleg érdeklődési körünkkel kiegészítve tartalmazza.

Az önéletrajzunkból jó, ha egy idegen nyelvű példányát is elkészítjük, így bármikor a rendelkezésünkre áll, ha szükséges, ez legtöbbször angol, vagy német. Továbbá egy adott munka betöltéséhez elkészített motivációs levél is szükséges lehet.
Szakmai önéletrajzunk felépítését tekintve többféle lehet. Amerikai típusú és Europass. Az Europass az Európai Unióban egységesen használt formanyomtatvány, amely segít könnyen egységbe foglalni önéletrajzunkat előre meghatározott pontok segítségével. Egyszerűen elérhető az internetről.

Az amerikai típusú önéletrajz tartalma


Ez a leginkább elvárt önéletrajz típus a munkakeresők felé. Az amerikai típusú önéletrajzban az iskolai végzettségünket fordított időrendi sorrendben kell felsorolni, azaz legelsőként a legutoljára elvégzett intézménynek kell szerepelnie. Az iskolában elvégzett szakokat és egyéb specializációkat is fel kell tüntetni, valamint, hogy mit mennyi ideig tanultunk. Az iskola elvégzése után kézhez kapott bizonyítvány, oklevél megnevezését szintén magában foglalva.
Szakmai tapasztalatainkat, előző munkahelyeinket, ha van szintén fordított időrendben kell felsorolni, megjelölve beosztásunkat, valamint, hogy mennyi ideig töltöttük azt be. Fontosabb tevékenységeink közül kiemelve azt, amelyik épp fontos az adott állás megpályázásához.

Megnyerő Önéletrajz


Annak tudatában kell lennünk, hogy az önéletrajzunkon keresztül tájékozódik új munkaadónk rólunk legelőször, ezért egyáltalán nem mindegy milyen benyomást teszünk. Egy jól megszerkesztett önéletrajz, rövid tömör tényszerű adatokat tartalmaz, áttekinthető logikus tagolással rendelkezik. Maximális hossza 2 oldal legyen, ennél hosszabb önéletrajzot ugyanis nem fognak elolvasni a munkaadók.

A helyesírási hibákra mindenkor érdemes odafigyelnünk, amelyek jelenléte nagyban rontja a rólunk alkotott véleményt, és egyben a munkakeresés hatékonyságát.

Önéletrajzunk megírásánál az egyik legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk az, hogy megfelelő információt nyújtsunk magunkról, a megfelelő helyen hangsúlyozva. Ezért minden állás megpályázása előtt érdemes önéletrajzunkat a betöltendő állásra formázni.
Az egyéb képzettségeken belül érdemes azokat a specializációkat, valamint nyelvismeretet hangsúlyozni, amelyek az adott állás megpályázása szempontjából előnyös. További előnyt jelenthet, ha belefogalmazzuk jövőbeni céljainkat 1-2 mondatban, amely színesítheti önéletrajzunkat.

A munkakeresés sikerének titka, hogy az önéletrajzunkat, a betöltendő állásra kell tudnunk formálni úgy, hogy küllemét és tartalmát tekintve pontos, magabiztos munkaerőnek mutatkozzunk. Célja pedig az, hogy eljussunk a legelső állásinterjúig.