A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Motor vagy robogó?


Lassan kezdetét veszi a nyár, felbőgtek a motorok az utakon. Ha benned is megszületett a döntés, hogy kiszállnál időnként az autó karosszériájából és meg is van rá a lehetőséged, mindenképpen érdemes lehet beruházni egy kétkerekű járműre. Természetesen nem biciklire gondolunk ezúttal, hanem valami olyasmire, amin kevésbé izzadsz meg a forró nyári napsütésben. Első lépések egyikeként gondold végig, mire van szükséged!

Mikor érdemes robogót vásárolnom?

A kisebb teljesítményű jármű rövid távokra hasznosabb lehet számodra, ami nem utolsó sorban kevesebbet is fogyaszt. Nagyobb forgalommal bíró, izgő-mozgó városban kétségkívül érdemesebb a kétütemű példányt beszerezni, majd egy picit felpörgetni. Ha gyengébb közlekedésű területeken pedig hasznosabb lesz, ha négyütemű verziót használsz. Száguldozásra a robogók nem alkalmasak, de egyértelműen kényelmesebb és gyorsabb, mint a biciklis megoldás. Arról már nem is beszélve, hogy a kismotor kialakításából adódóan nagyobb védelmet nyújt a kosz, sár és a víz ellen a burkolatnak köszönhetően. Praktikussági szempontból is jelentős előnnyel bír, hiszen - a legtöbb modell - egy nagy zárható rekesszel bír, ahová bátran pakolhatsz. A kényelmi szempont sem utolsó, a robogó esetében nagyobb helyen és kényelmesebben tarthatod lábaidat menet közben. Egy csinos kis Vespán suhanva a kényelem egyáltalán nem kérdés!

Nekem motor kell!

A motorok kialakításukat tekintve teljesen mások. Míg a robogók esetében jórészt csak egyenes háttal ülsz a nyeregben, itt a dőlési szög kicsivel meredekebb lesz. Egyes modelleket szabályosan a tankon hasalva vezetheted, miközben a lábaidnak már feladata is lesz. A váltás és a fékezés ugyanis így történik! Motor vásárlása előtt is végig kell gondolni, hogy milyen célt szolgál majd a járgány. Nem mindegy, hogy hosszú túrákra akarsz menni a motoros haverokkal vagy városi környezetben cirkálnál egy stílusos, divatos mocin. Fontos viszont, hogy legyél tekintettel arra, milyen tapasztalatod illetve képzettséged van a motorozás területén. Légy kezdő vagy netán újrakezdő, az első időszakban válassz kisebb teljesítményű paripát magad alá és fokozatosan rázódj bele a motorozás rutinjába!

Fő a biztonság!

Habár csábító lehet hasítani rövidnadrágba és pólóba, még sem ajánlott! Ha már motor vagy robogó vásárlásra adod a fejed, a kiegészítőkről se feledkezz meg! Először mindenkinek a bukó jut eszébe ha motorról van szó, de a protektor, a kesztyű vagy a csizma sem elhanyagolható kellék! Ezek a kiegészítők azért kellene, hogy egy esetleges bukásnál nem a tested húzza a rövidebbet. Egyesek számára hihetetlennek tűnik, de egy robogóval is történhet szerencsétlen kimenetelű baleset! Noha a kiegészítők összességében lehet drágábbak, mint maga a motor mégis életet menthet. Hiszen ne feledd, motorozás közben Te magad vagy a kaszni!