A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

A minimalista stílus kedvelőinek – Lakberendezési tippek


A minimalista stílus a 21. század egyik úttörője, kevés olyan lakberendezési stílust tudnánk felsorolni, ami jelenleg nagyobb népszerűségnek örvendene a letisztult minimalizmusnál. A titok nyitja az egyszerű formák és a rend alkalmazása, mondhatni ez a minimál alfája és omegája. Első roppant egyszerűnek tűnhet, úgy hihetjük, hogy a minimalista stílusú lakás berendezése gyerekjáték, egészen addig, míg neki nem állunk a tervezés-kivitelezésnek. Ám a végeredmény magáért beszél: a minimál az új trend és reméljük, hogy még sokáig az is marad.

A minimál színpalettája

A minimál színpalettája rendkívül korlátozott ebből kifolyólag, aki ezt a stílust választja feltétlenül fontos önfegyelmet gyakorolnia. Ezért érdemes megemlíteni, hogy azok számára nem különösebben ajánlott, akik erősen kötődnek emléktárgyaikhoz, a polcokon elhelyezkedő emléktárgyakhoz, ugyanis az efféle díszítések egy az egyben megölik a minimalizmus alapvető lényegét. Emellett azok számára sem túlságosan előnyös választás, akik nem a rend elkötelezett híve, ez a stílus ugyanis megköveteli a rendet, nincs helye benne a szétszórt holmiknak.

Csak a harmónia

A stílus egyik alappillére a harmónia, ezért rendkívül fontos, hogy a legkisebb, legjelentéktelenebbnek tűnő tárgyak is összhangban legyenek a berendezés további darabjaival. Fontos tudnod, hogy egy minimál otthon berendezése korántsem egyszerű feladat, kellő odafigyelést és kitartást igényel, ezért ha lehetőséged van rá, vedd igénybe egy lakberendező segítségét, ha azonban úgy érzed te vagy az apró részletek és a kifinomultság első számú szakértője, vágj bele bátran!

Tágas terek

A minimál stílus lényege a bútorok szellős elrendezése, a tágas terek, üresen hagyott területek. A stílus megvalósítása tehát kis terek esetében szinte kivitelezhetetlen, ezért érdemesebb nagyobb alapterületű lakásokban alkalmazni. A minimalista lakberendezés elsődleges célja a fantázia korlátlan szabadjára engedése, itt csinálhatsz, amit csak akarsz, a szabadság a fő szempont. A hangsúlyos, nagyobb bútorokat érdemes szimmetrikusan elhelyezni, ezzel megteremhető a minimál alapja, azaz egyensúly, a harmónia.

Bútorok és formák

A stílus alkalmazása során a formák és a minták folyamatosan ismétlődnek, a bútorok rendkívül egyszerűek, letisztultak, elegánsak. A legfontosabb a minőség illetve, hogy a kárpitok minden esetben egyszínűek legyenek. Az elegancia kedvelői akár variálhatják a fát a fémmel, a fiatalosabb stílus hívei pedig választhatnak egy élénkebb színt, mindezt a fal, a szőnyeg vagy esetleg függöny tekintetében. Arra azonban gondosan ügyeljünk, hogy a színek még véletlenül se legyenek harsányak!

A fények fontossága

Nincs minimál fény nélkül! A bőséges és természetes fény elengedhetetlenül fontos, ha a minimalizmust választjuk, ugyanis légiessé és nem utolsó sorban melegebbé varázsolja a tereket. E nélkül tulajdonképpen nem valósul meg a minimalizmus, ezért figyeljünk oda rá, hogy megfelelő világítástechnikai módszereket válasszunk, ezzel is feldobva a tágas tereket.