A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Segítség memóriánk javításához


A rövid és hosszú távú memória között az a különbség, hogy míg a rövid távú memória alkalmával csupán hallás és látás utáni képeket rögzítünk, addig a hosszú távú memóriánkba már azok jelentésük szerint kódoltak. Ebben az esetben könnyebben képesek vagyunk felidézni bármit, ha az emlék hozzá tartozó információval találkozunk.

Az információk felidézéséhez segítséget nyújt ha a sok adatot csoportokba rendezzük. Egy tananyag elmélyítéséhez és majdan felidézéséhez például egy elméletileg felépített vázlat segíthet. A későbbiekben sokkal könnyebben felidézhetjük egy adott könyv tartalmát, ha ok okozati összefüggéseket próbálunk találni, azaz a kérdésekre a választ. Egy ún. kotextushatást kiválthat egy hely, vagy akár egy kép, vagy illat is, amely szintén segít a felidézésben.

Kisgyermekek tanulási folyamataiban jelentős szerepet játszik a rím, valamint az információ képi megjelenítése.Idegen szavak tanulásánál hatékony módszer lehet, ha az adott szót valamilyen magyar szóhoz kiejtésileg hasonlítjuk, elég esetleg egy szórész, és azt az adott szóhoz értelem szerint kapcsoljuk képben megjelenítve és azt ily módon tároljuk.

A tanulási képességeket különböző erre kialakított programok is segíthetik, valamint többféle memóriajátékot is alkalmazhatunk emlékezőképességünk karbantartásához. Vicces memória játékokat találhatunk az interneten is, ami egy kis munka közbeni kikapcsolódást biztosan megér. A keresztrejtvény is memóriánk frissen tartását szolgálja, de segítségünkre lehet az a tévében végigkísért kvízjáték is, a lényeg, hogy mozgassuk az elménket. A tudós szerint a mozdulat egyformán stimulálja a jobb és a bal agyféltekét is, valamint a tréning fejleszti a valódi memóriát és csökkenti az elképzeltet, amikor csak hisszük, hogy megcsináltunk valamit, gyakorlat egyszerű - a szemet a bal saroktól a jobb sarokig kell mozgatni, gyors egymásutánban. Ha naponta legalább fél percig végzi valaki ezt a mozgássorttudós szerint a gyakorlat újabb bizonyíték arra is, hogy a szem és a memória összefüggenek egymással.


Az emlékezőképességet fokozó Gingko biloba
Bárhogy frissen tartjuk a memóriánkat idősebb korban mindezeken kívül, bizony szükségünk lehet a gingko biloba nevű gyógynövény segítségére is. A magyarul páfrányfenyőt jelentő növény már ősidők óta segít a vérkeringési problémákkal küzdőknek, az emlékezőképesség növelésében, oly módon, hogy fokozza az agy és a végtagok vérellátását, így az oxigénellátottság is megnő. Nem csak roborálja a középkorúak szervezetét, hanem kiváló az időskori memóriaproblémák kezelésére. A szellemi munkát végzőknek is segítséget jelent.

A gingko teljesen természetes, mellékhatásoktól mentes gyógyhatású készítmény állítható elő belőle. A gingko képes a szervezetben felhalmozódó szabadgyököket lekötni, valamint segít a szervezetből kiüríteni azt. Mindezek mellet trombózis és érelmeszesedés kezelésére is alkalmas.

A folyamatos agytornával és e remek gyógynövény segítségével bármikor beolajozhatjuk nyikorgó agytekervényeinket. A friss és rugalmas gondolkodásmód, az emlékezés könnyedsége mindennapjainkat teheti könnyebbé. Ne várjunk, hogy az emlékezés bosszúsággal járjon, az idős kor nem feltétele a rossz koncentrációképességnek.