A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Egészséges életmód: lift helyett lépcső


A munkahelyen vagy az irodában akár naponta többször is kell egyik emeletről a másikra menni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a könnyebb utat választani és megnyomni a lift hívógombját. Azonban a Genfi Egyetem és Kórház kutatócsoportja megállapította, hogy azok a dolgozók, akik rendszeresen gyalog közlekednek, 15 százalékkal kevesebb halálozási rátát produkálnak. Ennek oka, hogy a lépcsőzés alapvetően javítja az állóképességet, a testfelépítést, kedvező hatással van a vérnyomásra és a vérzsírértékre is.

A sport legegyszerűbb módja

Ráadásul a lépcsőzés a sportolás egyik legegyszerűbb módja. Jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak, erősíti az izomzatot, fokozza az agy vérellátását. Csökkenti a stressz, kisebb az infarktus kockázata. Emellett a lépcsőzés rendkívül intenzív testmozgásnak számít. Tudósok mérései szerint tíz perc lépcsőzés során az emberi szervezet 200 kalória energiát használ fel, míg sima kocogáskor csupán csak 125 kalóriát.

De miért pont a lépcső?

Mert a jelenlegi ismereteink alapján ez a leghatékonyabb edzésforma, amely erősíteni képes a fenék illetve a comb izmait. A közhiedelemmel ellentétben pedig nem csak lépcsőházakban végezhető. Alapvetően bármilyen lépcső tökéletesen megfelel a feladatra. A legjobb azonban, ha a fitneszhez használatos dobogó vagy sámli beszerezését részesítjük előnyben, így elkerülhetőek a kíváncsi tekintetek. A lépcsős edzés során fel-le lépegetünk egy magasított pontról, ezáltal pedig súlyok és speciális gyakorlatok nélkül is kiválós és látványos eredményeket érhetünk el. Hiszen a lépcsős edzés során nem teszünk más, mint ütemesen 25-30 percen keresztül ütemesen fel-le lépkedünk az emelvényre.

Mire ügyeljünk?

Nyilván a lépcsős edzés során is fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt. A hagyományos lépcsőkön nagyobb a sérülésveszély, de érdemes arra is ügyelni, hogy a lépcsőzést minden esetben egyenes háttal végezzük, mert így kapják a legnagyobb stimulációt az izmok. Ügyeljünk a légzésünkre is, de figyeljük testünk jelzéseit, ha lábfájást tapasztalunk, valószínűleg többet ártunk a lépcsős edzéssel, mint amennyit használunk, így ebben az esetben érdemes lehet pihenőt tartani.