A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Lakásriasztók, védjük otthonunkat


Otthonunk védelme érdekében teszünk már akkor is, ha zárjainkat lecseréljük komoly, esetleg több ponton záródó biztonsági zárakra, ablakainkat ráccsal látjuk el. Ennél azonban sokkal megnyugtatóbb a lakásriasztók felszerelése.

Védelem, melyet a biztosítók is elismernek


Ki ne szeretné otthonát, értékeit biztonságban tudni, azonban mielőtt kiválasztanánk a biztosítási berendezésünket érdemes figyelembe venni néhány nem elhanyagolható tényt. Ilyen a lakásunk elhelyezkedése, milyen a környéket, vagy ha emeletes házról van szó, akkor melyik szinten található lakásunk, esetleg családi házról van szó. Ezek az információk fontos szerepet kapnak a biztosító társaságoknál is, esetleges káresemény alkalmával. Helyesen járunk el, ha kombináltan alkalmazzuk az elektronikus biztonsági rendszereket a mechanikai biztonsági berendezésekkel, itt is elsősorban a modernekre gondolunk. A mechanikai védelmi eszközök a már említett rácsok is, bár nem sokan szeretünk rácsok között élni ma már korszerűbb a több ponton záródó ablak, ajtó. Ide sorolhatjuk a hevederzárat is. Egy kevésbé veszélyeztetett környéken sok esetben a biztosítók már elfogadják a jó minőségű ipari gyémánttal szerelt zárral és több ponton záródó nyílászárók meglétét a biztosítási összeg kifizetéséhez.

Megbízhatóbb védelmet adnak az elektronikus biztonsági rendszerek, melyek maguk a riasztók. Az üzletekben kaphatók, úgynevezett lakásriasztó szettek, melyeket akár magunk is felszerelhetünk. Ezek igen egyszerű rendszerek, ablakok, ajtók közelében elhelyezve éles hanggal jelzik, ha az adott nyílászárót kinyitották, az újabb modellek már mozgásérzékelőt is tartalmaznak. Ez a megoldás elegendő lehet egy bérházi lakás második szintjétől az utolsó előtti szintig, mivel a betörések száma itt elenyésző. A földszinti és legfelső emeleteken elhelyezkedő lakások, továbbá a házak védelme érdekében célszerű komoly lakásriasztó rendszert alkalmazni, melyet szakemberrel szereltessünk fel. Ezek az otthonok sokkal veszélyeztetettebbek, a kéretlen behatolások körülbelül 85%-a ezek rovására történik, sőt itt a biztosító meg is követeli a riasztórendszert meglétét (ne felejtsük el bekapcsolni, mert ha ez nem történik meg és káresemény történik a biztosító megtagadhatja a kifizetést).

Ha már megvan a védelem, ne feledkezzünk el róla


A lakásriasztó csak része a védelemnek, lakásbiztosítással gondoskodhatunk arról is, hogy esetleges kár alkalmával anyagilag ne nullázódjunk le. Fontos tudni, hogy a biztosítás szerződések már a közepes kártérítési összegek kifizetését is a fent ismertetett, megfelelően kialakított mechanikai, és kiegészítőként felszerelt elektronikus védelem meglétéhez kötik (a MABISZ által minősített termékeket előnyben részesítve). Amennyiben nem rendelkezünk a megfelelő védelmi szinttel, vagy a meglévő, megfelelően felszerelt védelmi rendszerek saját hibánkból nem látják el funkciójukat (elfelejtjük bezárni az ajtót, ablakot, nem kapcsoljuk be a riasztót), a biztosító meg fogja tagadni a kártérítést.