A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Lakáshitel, hasznos tanácsok mielőtt döntenénk


Természetesen, ha más megoldás nem mutatkozik, marad a lakáshitel, ám megfelelő körültekintéssel, mérlegeléssel elkerülhetjük a buktatókat.

Soha ne hirtelen


A legfontosabb, hogy lakáshitel igénylés előtt gondoljuk végig mekkora összeget, tudunk havonta gond nélkül kifizetni. Lényeges, hogy olyan összegű lakáshitelt érdemes vállalni, melynek törlesztését esetleges váratlan kiadások mellett is teljesíteni tudjuk. Napjainkban már azt is bele kell kalkulálni a lakáshitelt megelőző otthoni számolgatásba, hogy mi történik a törlesztő részlet összegének változása, esetleg a havi bevételünk csökkenése esetén. Célszerű megfordítani a dolgokat, azaz először érdeklődjünk, milyen mértékű hitelre számíthatunk, mennyi önerőre lesz hozzá szükségünk, stb. Mikor ez az előkalkuláció rendelkezésünkre áll, csak ekkor kezdjük el a megfelelő lakást, házat kiválasztani, így nem érhet minket csalódás.

Széles választék


A bankok, hitelintézetek óriási palettával rendelkeznek a különböző lakáshitel konstrukciókból. Érdemes alaposan körülnézni, több konstrukciót megnézni, hogy a számunkra legkedvezőbb lakáshitelt megtaláljuk. A tájékozódás során fektessen külön hangsúlyt a kölcsön feltételeinek áttanulmányozására, különös tekintettel a járulékos költségekre. Ha nem egyértelmű a kapott dokumentumok alapján, kérdezzen rá a leendő lakáshitelének havi törlesztő részlete, mit tartalmaz, vannak-e ehhez kapcsolódó rendszeres költségek, például hitelfedezeti biztosítás. Minden apró információra szükségünk lesz a megfelelő lakáshitel konstrukció kiválasztásához, hiszen hosszú évekre kötelezzük el magunkat.

Ideális futamidő


Lakáshitel esetén nagyon fontos tényező a futamidő megfelelő kiválasztása. Fontos tudnunk, hogy minden banknál lehetőségünk van előtörlesztésre, ennek feltételei bankonként változnak, így tájékozódjunk ezekről is. Miért említjük ezt a futamidőnél? Mert célszerűbb hosszabb futamidőt választanunk, ezzel alacsonyabban tartva lakáshitelünk törlesztését.
Azonban, ha anyagi helyzetünk a későbbiekben megengedi, akár a futamidő előtt is visszafizethetjük a teljes összeget, ekkor kerül előtérbe az elő- illetve végtörlesztés, melyeknek külön díjuk van.

Lakáshitel felvétele előtt tényleg gondoljuk át alaposan, elsősorban lehetőségeinket, és nem igényeinket. Vegyük számba, hogy háztartásunk bevételének mekkora százaléka fordítható biztonsággal a hitel törlesztésére. Ne szégyelljünk a szóba jöhető konstrukciók legapróbb, látszólag jelentéktelen részleteire is rákérdezni. Ezeket szem előtt tartva nagy biztonsággal kivédhetjük a lakáshitel buktatóit.