A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Kutyapóráz, melyik kutyára milyet?


Szükségünk lesz két megfelelő méretű tálra. Az egyikbe a tápot, a másikba pedig a kutya vizét tesszük. Egy közepes méretű, kb 20 kg testsúlyú kutyának a legideálisabb egy kb 0,9 l űrtartalmú itató és etetőtál, mint pl. a Trixie műanyag etető-, itatótál.

Kutyapóráz fajták

Be kell szereznünk a kutyánkhoz és tartási szándékainknak leginkább megfelelő kutyapórázt, nyakörvet vagy hámot. Kistestű, általában pórázon sétáltatott kutyáknál ajánlatosabb hámot használni. Kényelmesebb, kevésbé terheli meg a nyaki tájékot és könnyebben kontrollálható a mozgásuk. Viszont a kezdetektől oda kell figyelni, hogy a kutyus laza kutyapórázon sétáljon, mert sok esetben a hám nagyobb szabadságot ad és húzásra ösztönzi. A hámoknak két fajtája van, a szügyhám és a nyakhám. A szügyhám feladása egyszerűbb és a póráz karabinere kevésbé terheli a hám csatját. A szügyhámot valójában a mezőgazdaságban használják, mivel az állat ennek segítségével kisebb erő kifejtésével nagyobb tömegeket tud megmozgatni. Kutyák esetében legfeljebb az őrző-védő, szánhúzó, illetve munkakutyáknál, van jelentősége. Sok helyen olvashatunk és hallhatunk róla, hogy a hám azért jobb, mert a nyakörv a kutyát fojtja és fulladozik, köhög tőle. Ez nem a nyakörv hibája, hanem a helytelen nevelésé. Ha a kutya laza pórázon, a gazdájától megfelelő távolságra sétál, észre sem veszi, hogy nyakörv van a nyakában. A hámot inkább a divat hozta be a kedvtelésből tartott kutyák hétköznapjaiba, ugyanis a gazdik szeretnék kedvencüket minden jóval elkényeztetni, szépnek és elégedettnek látni. Választhatunk egyszínűt, tappancsmintásat, strasszköveset, szőrméset, biztosak lehetünk benne, hogy megszépíti kedvencünket!

Kutyapóráz, hám nagyobb kutyákhoz

Nagyobb kutyák esetében előnyösebb a kutyanyakörv. Nevelésüknél nagyon fontos és alapvető a láb mellett történő séta. Már egy 20-25 kg-os kutya is képes a gazdájánál jóval nagyobb erőt kifejteni, ami számtalan kellemetlenséget okozhat számunkra és veszélyt jelent kutyánk számára is. Sok bosszankodással jár, ha ráugrál a járókelőkre, rosszabb esetben kiszalad az úttestre, rángatja, húzza a pórázt. Előfordulhat, hogy a nyelőcsöve és a garata megsérül a nyakörv állandó feszülésétől. Ha a kutya nagyon húz, érdemes kipróbálni a fojtó nyakörvet, ami összehúzódik, ha a kutya feszíti a pórázt. Így hamar rájön, hogy nem érdemes húznia, hacsak nem akar fulladozni.

A nyakörvek piacán is hatalmas a kínálat. Fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk. Lazán helyezzük a kutya nyakába, hogy ne szorítsa, ne okozzunk neki kényelmetlenséget. Viszont a túl laza nyakörvből a kutya kibújhat és elszaladhat, tehát meg kell találni a megfelelő szorosságot. Szinte minden nyakörv mérete állítható, úgyhogy ez nem okozhat különösebb problémát.