A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Kutyánk tisztán tartása - Kutyafürdetés


Egyes fajták, mint pl. az Uszkár, igényli a gyakori fürdetést, szőre könnyen koszolódik és nem pergeti le magáról a szennyeződéseket. Más fajtákat, mint pl. a Labradort ritkábban, 2-3 havonta is elég megtisztogatni, mivel szőre kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen szárad és lepergeti magáról a szennyeződések nagy részét. Abban az esetben is gyakrabban kell fürdetnünk, ha a kutya sok időt tölt a szabadban, viszont a lakásba is bejár, ugyanis a kutyák előszeretettel belehemperegnek a számukra ellenállhatatlan, viszont számunkra annál kellemetlenebb szagú dolgokba, sárba, állattetemekbe.

Mire lesz szükségünk a kutyafürdetéshez?


Első lépésként válasszuk ki a megfelelő sampont szakember véleményének kikérésével. Hosszú szőrű kutyáknak ajánlott filcbontó sampont vásárolni, kölyökkutyáknak kíméletesen tisztító kölyöksampont, bőrproblémás, allergiás kutyáknak hipoallergén, vagy sensitive kutyasampont, de találhatunk fehérítő illetve

A kutyafürdetés menete

A sampont hígítsuk fel kb 1 l vízben. Így sokkal takarékosabban dolgozhatunk vele, könnyebben és egyenletesebben el tudjuk oszlatni a bundán. Bemasszírozhatjuk a kezünkkel is, de egy erre a célra kitalált fürdető szivacs nagy segítségünkre lehet. A kutyasampont alaposan ki kell öblíteni a kutyus szőréből. Ne sajnáljuk rá az időt és a vizet! Érzékenyebb bőrű kutyusoknál bőrirritációt, korpásodást válthat ki, ha nem öblítjük ki a sampont. Hosszú, gubancos szőrű kutyáknál ajánlott használni kondicionálót, vagy fürdető olajat. A kondicionáló felvitele után puha kefével fésüljük át a bundát, majd alaposan öblítsük le. Vigyázzunk, hogy a fülbe és a szemekbe ne kerüljön sampon. Ha a kutyus nagyon izeg-mozog, jobb, ha vattával betömjük a fülét. A pofa és a szemkörnyék megtisztítását mindenképp szivaccsal, vagy fürdetőronggyal végezzük.

Ha kádban fürdetjük a kutyát, mindenképp helyezzünk a lefolyóba szűrőt, mert a kihulló szőrtől könnyen eldugulhatnak a vezetékek.

Miután végeztünk, alaposan nyomkodjuk ki a bundából a felesleges vizet. Ezután jön az elkerülhetetlen rázás. Erre sajnos elég nehéz felkészülni. Ha a fürdőkádban fürdetjük a kutyust, számítsunk rá, hogy mindent össze fog fröcskölni. Próbáljuk kutyánkat türelemre nevelni és először áttörölni a bundát törölközővel. Ha ezt sikerül elérnünk, biztosan kevesebb takarítanivalónk lesz a fürdetés után. Akár így, akár úgy, a fürdetés végeztével törölközővel dörzsöljük át a bundát.

A száradás ideje alatt tartsuk meleg helyen kedvencünket, nehogy megfázzon. Hajszárítót is használhatunk, h a nincs időnk megvárni a száradást, de ügyeljünk arra, hogy ne a legmagasabb hőfokra állítsuk. A nagyon fázós kutyusokat bebugyolálhatjuk egy puha és meleg kutyaruhába a teljes száradásig.