A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Az infraszauna hatásai


De mi is ez az infraszauna?

Az infraszauna lényegében a meleg gyógyító erejét felhasználva segít az ellazulásban és a relaxációban.
Biztosan te is ismered, vagy hallottál már az infraszauna kabinokról. Ezeknek a kabinoknak a működése nagyon egyszerű: a beépített infra sugárzók olyan hullámhosszúságú sugarakat állítanak elő, melyek nem a levegőt, hanem a testünket melegítik fel. Pontosabban a testünkben található víznek adják át a hőenergiájukat. Mivel testünk legnagyobb része vízből van, így az egész test egyenletesen átmelegszik.


Biztonságosak az infraszauna távoli infravörös hullámai?
Igen! Teljesen biztonságos, újszülöttek melegen tartására is rendszeresen használják a kórházakban. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy felhős nyári napon, annak ellenére, hogy nem látszik a nap, mégis érzel valamilyen meleget a bőröd felületén. Ez azért van, mert a látható fény nem, de a távoli infravörös sugarak könnyen áthatolnak a felhő rétegein, így érezheted a nap melegét.


Az infraszauna is pont ezen az elven működik! A finn szaunától eltérően, itt nem a levegő melegszik fel és ezáltal a testünk, hanem közvetlenül a bőrünk alatti szövetek, ezért jóval alacsonyabb hőmérsékleten is megizzasztja a felhasználóját.

Ezért is tartják sokan az infraszaunát egy igazán kíméletes szaunának. Érdekességképpen: a finn szauna 90-100 fok között üzemel, míg az infraszauna körülbelül 45 és 60 fok között.


Hogyan használjam az infraszaunát?

Az infraszauna használat nagyon egyszerű, azonban van pár dolog, amivel érdemes neked is tisztában lenned, hogy kellemesebben teljen az infraszaunázás.

Az első és legfontosabb az, hogy tudd, ismerd a saját határaidat és tűrőképességeidet. A kezdő infraszaunázók esetében érdemes alacsonyabb hőmérsékleten kezdeni – 45-50 fok – és a bent töltött idő se legyen több 20 percnél! Minden egyes nappal, növelhetjük a hőmérsékletet és a bent eltöltött időt is. Általánosságban elmondható, hogy 50 percnél tovább ne maradjunk bent!

Így pár nap alatt könnyen kitapasztalhatjuk, hogy mikor lesz a legkellemesebb az infraszaunázás.

Mivel nagyon sok típusa létezik, ezért a más-más fűtőbetéttel szerelt infraszaunák használata picit eltérhet egymástól.


Az egyik legismertebb a Philips Vitae infraszauna, mely bekapcsolása után azonnal használatba vehető, nincs felfűtési ideje. A másik ismertebb infraszaunák a Carbon fűtőbetéttel szereltek, melyek kevésbé intenzívek, a felfűtési idejük körülbelül 5 perc. A Carbon fűtőbetéttel épített infraszaunákban ezért tovább is maradhatunk. Ezeket a típusú szaunákat használat előtt 5 perccel érdemes bekapcsolni, hogy felmelegedjenek.


Folyadék fogyasztása
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása az infraszaunázást megelőzően és közben is!

A méreganyagok távozását és az izzadás beindulását a bevitt folyadék segíti elő. A legpraktikusabb megoldás, ha a szaunázás előtt megiszol 2 pohár vizet! (3-5 dl)


Sima csapvizet igyak?
Az infraszaunázás során nem csak vizet vesztünk, hanem a vízben oldott ásványi anyagokat is, így ennek pótlásáról feltétlenül szükséges gondoskodnod!
Érdemes boltban kapható ásványvizet inni, még jobb megoldás a frissen csavart gyümölcslevek fogyasztása. A C-vitamin bevitele is nagyon fontos, mert az infraszauna immunerősítő hatása ezáltal tovább fokozható! (citromlé és narancslé előnyben!)


Tusolás a szauna után!
Minden infraszaunázást egy alapos tusolással fejezz be! Engedj meleg vizet, kezdd így a tusolást, majd szép lassan válts egyre hidegebbre. Ezzel nem terheled hirtelen magad a hideg vízzel és végül a bőr pórusai is be tudnak záródni. A bőr felületére került méreganyagokat így el tudjuk távolítani.

TIPP: ha csak egy szalonban van lehetősséged infraszaunázni, feltétlenül kérdezd meg, van-e tusolási lehetősség. Amennyiben egy ismeretlen szalonban tudod kipróbálni.


Milyen gyakran infraszaunázzak?

Kúraszerűen használhatod minden nap, mely tarthat 3-4 hétig. Ezután hetente 2-3 alkalom már elegendőnek mondható, a bőrszépítő, immunerősítő és relaxáló hatásai már ennyi használat után is érezhetőek.


Narancsbőr és infraszauna.

A bőrre ható intenzív mély-meleg terápia segíthet a narancsbőr csökkentésében, azonban az infraszauna önmagában nem elegendő! Így, ha neked nagyon csúnya narancsbőröd van, akkor érdemes beiktatni sok mozgást és meg kell változtatnod az életmódodat, mert ezek nélkül nem tüntethető el a narancsbőr, még infraszaunával sem.

Az infraszauna bőrt feszesítő hatása révén, amennyiben változtatsz a táplálkozási szokásaidon (például kevesebb cukor és kávé fogyasztásával), már 2-3 hónap után látványos eredményeket el lehet érni!

Ne felejtsd el, hogy a narancsbőr sem 2 hónap alatt alakult ki, hanem sok hónap vagy év alatt, így ennek megszüntetése sem fog megtörténni pár napon belül.