A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Influenza: Védekezzünk ellene


A betegség elsősorban a terhes kismamákat, az újszülötteket és csecsemőket, valamint a krónikus betegségekben szenvedő felnőtteket és a gyengült immunrendszerűeket fenyegeti. Szerencsére ma már sokat tehetünk, ennek az igen gyakran szövődményekkel, lázzal, végtagfájdalmakkal és gyengeséggel járó betegség megelőzése érdekében.

Védőoltás


Napjainkban már hatékony védőoltások is rendelkezésünkre állnak az influenza elleni küzdelemben. A háziorvosok elsősorban a fokozottan veszélyeztetetteknek (terhes kismamák, újszülöttek és csecsemők, krónikus betegségben szenvedők) ajánlják, és ők térítésmentesen meg is kapják az oltást. Természetesen rajtuk kívül is bárki kérheti, és térítés ellenében megkapja az oltást.

Tudnunk kell, hogy az oltásnak két formája ismert, az egyikben a teljes vírus található (ez általában hatásosabb, de gyakori a mellékhatások jelentkezése), a másikban hasított vírus részecskék találhatóak (kellő védelmet nyújthat és az oltás utáni mellékhatások elenyészőek).

Egészséges életmód = erősebb immunrendszer


Erről sokszor és sokan beszélnek, az is nyilvánvaló, hogy egyik pillanatról a másikra senki sem tud életmódot változtatni, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fertőzés megelőzése érdekében.

  • Próbáljuk mérsékelni társadalmi életünket,
  • Kerüljük a nagyobb tömeget,
  • Kerüljük a fűtött bevásárlóközpontokat,
  • A cigaretta mennyiségének csökkentése – ha nem tudunk leszokni.


Figyeljünk oda és óvjuk a környezetünkben élő kismamákat, kisgyermekeseket. Például járványok idején segíthetjük őket bevásárlással, persze ha felmerül, hogy mi már fertőzöttek vagyunk, semmiképpen ne látogassuk őket.

Töltsünk minél több időt a szabad levegőn, a téli sportok, síelés, korcsolyázás különösen alkalmas a szervezet fitten tartására. Nem csak az fontos, hogy sokat legyünk a szabadban, de otthonunkat is naponta jól szellőztessük át és ilyenkor fokozottan figyeljünk a takarításra is, fertőtlenítő felmosásra.