A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Hordozható számítógép, azaz laptop vásárlás


Milyen céllal vásároljuk?
A felhasználási területek alapján három nagy csoportba oszthatjuk a piacon kapható laptopokat.

  • Otthonra szánjuk
  • Munkaeszköznek
  • Elsősorban szórakozásra, játékra

    • Az elsősorban otthon (nem munkára) használt laptopoktól elvárt a megbízható teljesítmény, bár szinte csak az internet böngészésére, leveleink átfutása, esetleg szövegszerkesztésre terjed ki.
      A munkaeszközként használt laptoppal szemben már lényegesebb nagyobb kívánalmakat támaszt a tulajdonosa. Például a mobilitás adta lehetőségeket, mint a hosszabb működési idő, wi-fi, vagy a stabil működés. Ezeket az igényeket már nagyobb teljesítményű laptopok tudják kielégíteni.
      Meglepő módon a játékra szánt gépek a legerősebbek, ezek már egy komplett asztali gépet is maximálisan helyettesítenek és tökéletesen futnak rajtuk a ma divatos komoly grafikájú játékok is.

      Van képünk hozzá
      Azaz, milyen képernyőt válasszunk. Ez igen jelentős kérdés, hiszen egy laptop használatának alapvető kérdése, ráadásul nem utolsó sorban megadja az egész gép súlyát és méretét.
      A laptopok képernyőinek mérete egy átlag felhasználó esetében általában 7”-15,4” ig terjednek. „Játékgépeknek”, vagy grafikusoknak 15,4” és feletti gépek az ideálisak, bár itt a nagyobb képernyő jóval nagyobb súllyal is jár, no de valamit, valamiért.

      Fittyet hányva az áramszünetre
      A laptopok akkumulátorra, mintegy szünetmentes tápegységként funkcionál esetleges hirtelen jött áramszünetnél. Nem kell aggódnunk, hogy elveszítjük adatainkat a bizonytalan áramellátás miatt.

      És ha elromlik?
      A laptopokra a gyártók általában 2 év teljes körű garanciát adna, ráadásul a legtöbb esetben a hiba bejelentése után futár jön az elromlott készülékért és megjavítva, ha nem javítható, a cserébe kapott új laptopot is házhoz hozza. A garancia lejárta után magunknak kell megfelelő szervizt keresni, ahol a meghibásodott laptopunkat „meggyógyítják”.

      Gondoljuk át alaposan
      A laptop szinte egyedüli hibáját már vásárláskor kiszűrhetjük. Ugyanis ha előre tudjuk mire szeretnénk használni a gépet és a jövőben milyen igények merülhetnek fel a használatával kapcsolatban, ezeket is belekalkulálva válasszuk ki a új laptopunkat. Erre azért van szükség, mert sajnos a laptop fejlesztése sokkal költségesebb, mint egy asztali gépé, de előre gondolkodva megkímélhetjük magunkat és zsebünket a későbbi kellemetlenségektől.

      Összegezve célszerű egy nagyobb teljesítményű laptopot beszereznünk, azzal nem csalódhatunk, bármire is szeretnénk használni. Főleg ha még nem tudjuk mit hoz a jövő!