A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

A tudatos vásárlás művészete, avagy hogyan tanuljunk meg spórolni


Fontosak a keretek!

Ahhoz, hogy tudd, mennyi pénzt is költesz fontos, hogy naplót vezess költségvetésedről, melyben megszabsz egy adott keretet. Akár heti, akár havi keretről van szó, fontos, hogy az adott értékhatárt ne lépd túl. Szakemberek szerint a fizetésünk 5-10 százalékát kellene megspórolnunk ahhoz, hogy egy-egy szűkebb időszakban ne essünk két szék között a pad alá. Lehetőség szerint ezt az összeget tedd, félre a maradékot pedig oszd egyenlő részekre, természetesen mindezt azután, hogy a kötelező dolgaidat befizetted. Mindenképpen határozd meg, hogy mennyi pénzt szánsz ételre, így a fennmaradó összeget könnyedén képes leszel majd beosztani, ami már az úgynevezett „luxusra” fog elfogyni.

Megtakarítani vagy nem megtakarítani?

Az is lehet egy megoldás, ha a számládon gyűjtögeted a vésztartalékodat, ám így egy forintot sem fog majd kamatozni. Azonban, ha körülnézel a különböző megtakarítási formák között, hamar találhatsz számodra megfelelőt. Ezeknek nagy előnye, hogy meghatározott időre köttetnek, és effektíve bármikor hozzáférhetsz. Ráadásul minden év végén kamatozik is, így havi néhány ezer ráfordítással, akár 5-12 hónapnyi megtakarított pénzre is szert tehetsz, ha éppen munka nélkül maradnál, ennek köszönhetően pedig könnyűszerrel képes leszel majd átvészelni az álláskeresési időszakot.

Ebédszünetben házi koszt!

Csábító lehet ebédszünetben beülni a legközelebbi étterembe beülni a munkatársakkal, ám ha jól belegondolsz, evvel súlyos forintokat dobhatsz ki tulajdonképpen teljesen feleslegesen. Ha otthon főzöl, boltban vásárolt alapanyagokból amellett, hogy rengeteg pénzt spórolsz meg, az egészséged is óvod, hiszen ebédszünetekben hajlamosak vagyunk csak valami gyors kaját bedobni, ami negatív hatással van szervezetünkre. Mi a házi kosztra esküszünk, hiszen a hazai ízeknél nincsen jobb.

Kell ez nekem?

Mielőtt leemelnéd, az üzlet polcáról azt a tuti kis telitalpút fontold meg még egyszer, hogy biztosan szükséged van-e rá. Mi nők gyakran meggondolatlanul érzelmi szempontok alapján döntünk, és nem mérlegeljük, hogy vajon hasznát vesszük-e annak a bizonyos valaminek, ami iránt akkora hévvel ragaszkodunk. Ha úgy érzed, tudnál élni anélkül a cipő nélkül inkább, menj haza és aludj rá még egyet. Ha pedig másnap még mindig szerelmes vagy belé, rajta siess vissza és vedd meg, máskülönben pedig felejtsd inkább el.

Akció csapda

A szezonvégi kiárusítások alkalmával gyakran esünk abba a hibába, hogy felvásárolunk egy csomó olcsó, ám felesleges ruhadarabot. Megszédít minket az 50 százalék bódító látványa és gondolkodás nélkül dobáljuk kosarunkba a haszontalan holmikat. A leárazás nem kötelez. Ha úgy érzed, jelenleg mindened megvan, amire szükséged van, akkor inkább tedd félre azt a pénzt, amit a leárazáson nagy erőkkel elköltenél. Hiszen a költekezés nem pedig betegség, csupán viselkedésforma, melyen egy kis kitartással és önfegyelemmel nagyon hamar segíthetünk, ezáltal pedig könnyedén lehetünk mi a spórolás első számú királynői.