Fog – kérdések és válaszok
A következőkben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre keresünk válaszokat.
A legtöbb fogkrém a baktériumoknak a fog felszínéhez tapadását gátolja. De vannak a fogak elszíneződését, vagy azok érzékenységét csökkentő összetevők is.
A világ legelterjedtebb betegségeinek egyike a fogszuvasodás, amely akkor következik be, amikor a szájban lévő baktériumok lebontják a lepedékben található szénhidrátokat, és ezzel savat termelnek. A lepedékben a baktériumok tovább szaporodnak, így a folyamat tovább zajlik. Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás veszélye. Minél hosszabb ideig van az ilyen jellegű táplálék a szájban, annál erősebb a hatása. Vigyázzunk azonban, mert ha savas étel, ital fogyasztása után rögtön fogat mosunk, a savval megbontott zománc dörzsölése káros lehet. Ilyenkor inkább öblítsük ki a szánkat.
A szuvasodás okait lehet ellensúlyozni, például a nyállal, ami a baktériumokat pusztítja, a lepedékképződést pedig akadályozza. Mi is besegíthetünk a fluoriddal, ez az anyag erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványi-anyag tartalom helyreállítását, és megakadályozza a baktériumok szaporodását. De a legfontosabb védelem a rendszeres fogmosás és szájöblítés.
Melyik fogkrémet válasszuk?
A legtöbb fogkrém a baktériumoknak a fog felszínéhez tapadását gátolja. De vannak a fogak elszíneződését, vagy azok érzékenységét csökkentő összetevők is.
- A fluoridos fogkrémek a szuvasodás megelőzésében játszanak szerepet, mivel csökkentik a plakk - vagyis a lepedék - képződést. Fontos tudni, hogy az ilyen készítmények nagy koncentrációban károsak lehetnek, ezért a gyerekeknek csak a nekik készített fogkrémeket szabad adni.
- Vannak fogkrémek, amelyek különböző dörzsölő, csiszoló anyagokkal dúsítottak, ezeket főleg a dohányosoknak ajánlják. Vigyázat, a szemcsék fényesítenek, de az erős csiszolás elkoptathatja a fogzománcot és a szabad fognyaki gyökérfelszíneket.
- A fognyaki érzékenységet csökkentő, úgynevezett „sensitive” fogkrémek hatásosak, de csak akkor, ha tartósan és naponta legalább két alkalommal használjuk őket. A tünetek enyhülését csak pár hetes rendszeres alkalmazás után várhatjuk.
A savas ételek károsak a fogakra?
A világ legelterjedtebb betegségeinek egyike a fogszuvasodás, amely akkor következik be, amikor a szájban lévő baktériumok lebontják a lepedékben található szénhidrátokat, és ezzel savat termelnek. A lepedékben a baktériumok tovább szaporodnak, így a folyamat tovább zajlik. Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás veszélye. Minél hosszabb ideig van az ilyen jellegű táplálék a szájban, annál erősebb a hatása. Vigyázzunk azonban, mert ha savas étel, ital fogyasztása után rögtön fogat mosunk, a savval megbontott zománc dörzsölése káros lehet. Ilyenkor inkább öblítsük ki a szánkat.
A szuvasodás megelőzhető?
A szuvasodás okait lehet ellensúlyozni, például a nyállal, ami a baktériumokat pusztítja, a lepedékképződést pedig akadályozza. Mi is besegíthetünk a fluoriddal, ez az anyag erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványi-anyag tartalom helyreállítását, és megakadályozza a baktériumok szaporodását. De a legfontosabb védelem a rendszeres fogmosás és szájöblítés.