A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

A fiatal nők félelme – mit kell tudni az endometriózisról?


Az endometriózis az „endometrium” – azaz a méhet bélelő nyálkahártya, hámszövet nevéből származik. A betegségben szenvedő nők esetében tulajdonképpen arról van szó, hogy a menstruációjuk során a méh nyálkahártyájának kis darabkái valamilyen oknál fogva nem ürülnek ki a szervezetből, hanem beágyazódnak más szövetekbe. Leggyakrabban a petefészekbe, a méhszalagokba, a hasüregbe vagy a bélfalba. Az endometriumos szövetek tulajdonképpen ugyanúgy viselkednek hónapról hónapra, mint a méh nyálkahártyája, követik a havi ciklust, csak éppen nincs hová kiürülniük. Az endometriózis alapvetően bármelyik nőnél kialakulhat, az érintettek köré azonban többnyire a fogamzó képes korosztály.

Az endometriózisra számos tünet utalhat, mégis a legnyilvánvalóbb a rendszeres alhasi görcs. Emellett számos nő szenved szexuális érintkezés közbeni fájdalomtól, mit sem sejtve arról, hogy hátterében valószínűleg az endometriózis áll. A betegség jellegéből adódóan nem ritka a deréktáji fájdalom, a gyakori hasmenés vagy éppen székrekedés, az erős vérzés, menstruációs görcsök illetve a menzesz alatt jelentkező hányinger.

A betegség kialakulására vonatkozóan számos hipotézist állítottak már fel, a pontos oka azonban máig ismeretlen. Egyes feltételezések szerint a menstruáció során a vér a petevezetékeken keresztül visszafelé áramlik, így a méhnyálkahártya eredetű sejteket máshová szállítja, ahol a szövet megtapadva burjánzani kezd. Egy másik elmélet szerint az endometriózis fejlődési rendellenesség, vagyis a sejtek egy része már a születéskor a méhen kívül található. Egy harmadik feltevés pedig azt állítja, hogy a betegség hátterében az immunrendszer gyengesége áll.

Előfordulását tekintve ma mintegy 176 millió nő érintett, tehát minden tizedik nő endometriózistól szenved. Többnyire a termékeny, fogamzó képes korosztálynál jelentkezik, ami hónapról hónapra komoly fájdalommal jár, és ami kezelés hiányában meddőséghez vezethet.

Az endometriózis kezelésének ma már több verziója is van. A gyógymódok ugyan akár variálhatóak is, de fontos, hogy folyamatos orvosi ellenőrzés alatt legyünk, ugyanis a gyógymód kiválasztásánál figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, a nő életkorát és azt, hogy tervez-e még babát vagy már túl van a gyermekvállaláson.

Megoldás lehet a műtét vagy a gyógyszeres kezelés, amely történhet injekcióval vagy tablettával is. Az endometriózis okozta fájdalmakat ma már a legkülönfélébb fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, de nagyon fontos, hogy itt is kérjük ki orvosunk tanácsát. A műtétet ma már úgy végzik, hogy kímélik az érintett szerveket illetve szövetkímélő módszereket alkalmaznak. Különös nagy gonddal operálják azokat a fiatal nőket, akik a jövőben terveznek még babát. Sajnos a műtét nem minden esetben jelent végleges megoldást, ezért gyakran szükséges a gyógyszeres utókezelés. Az endometriózis kezelésére ma már itthon is számos korszerű készítmény létezik, melyeket a nők is jól tolerálnak, hiszen kevés a mellékhatásul. Ráadásul a társadalombiztosítás is támogatja, amennyiben a megfelelő centrumokat keressük fel.