A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Energiaitalok, használható energia nélkül


No de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, mit tartalmaznak ezek az italok és milyen hatással vannak szervezetünkre.

Az energiaitalok tartalma, azaz amit a címkéről is leolvashatunk, és amit nem.


A két fő összetevő minden esetben az óriási mennyiségű cukor (általában szőlőcukor, de előfordul a malátacukor is) és koffein. Ezekkel nem is lenne semmi probléma, hiszen a szőlőcukor szervezetünk egyik alapvegyülete, energiaforrása. A koffein jól ismert a kávéból, teából az idegrendszer enyhe élénkítő szere, fokozza a szívműködést, enyhíti a fáradságot, álmosságot, hogy csak néhányat említsünk. Tehát már önmagában ez a két komponens együttes alkalmazása élénkíti a szervezet működését, vízzel keverve készen is van az energiaital.

A problémát ezek mennyisége jelenti, egy-egy dobozon belül (a koffein tartalom 70-200 mg között van, míg egy kávéban 40-150 mg) és a naponta elfogyasztott dobozok tekintetében. És akkor még nem említettük a jól csengő összetevőket, melyek együttes alkalmazása káros is lehet. A mára megszokott összetevők, mint a színezékek, savszabályzók, mesterséges édesítők, aromák mellett találhatunk bennük antioxidánsokat, vitaminokat, szén-dioxidot. Egyes termékekben természetes összetevők is vannak, mint a ginzeng, ginkgo biloba vagy guarana, ez utóbbi egy természetes koffeinforrás. Ne feledkezzünk meg az inositról, vagy az L-karnitinról sem, ezek szervezetünkben is megtalálhatóak éppen úgy, mint a taurin. Itt álljunk meg egy percre, a taurin fontos szerepet játszik szervezetünk sejtszintű működésében, mennyisége szabályozott így nem szerencsés a mértéktelen plusz bevitel. Nem beszélve arról, hogy a szervezetben megemelkedett szintű taurin alkohollal kölcsönhatásba lépve mérgezéshez vezethet.