A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Cumi, vagy nem cumi? Ez itt a kérdés


Egyes kutatások szerint a cumi hasonló funkciókat tölt be a baba illetve a kisgyermek életében, mint egy kábítószerfüggő életében a napi adag. Ugyanis, ha egyszer rászokott, éppoly nehéz lesz róla leszoktatni. Emellett pedig azt is fontos tudni, hogy a cumizás negatív hatással lehet a gyermek szopóreflexeinek kialakulására, aminek eredménye lehet, hogy kevesebbet eszik, ennek hatására azonban megcsappanhat az anya tejelválasztása. Ráadásul az elhúzódó cumizás később fogászati problémákhoz is vezethet, hiszen ennek következtében a gyermek felső fogai nem alakulnak ki rendesen.

Fontos tudni, hogy akkor is hatalmas hibát követünk el, ha hirtelen akarjuk megvonni gyermekünktől a cumiját. A drasztikus módszereket mindenképpen hanyagoljuk, hiszen azok ezekben a szituációkban nem jelentenek megoldást. Próbáljuk a kicsit figyelmét hosszabb-rövidebb időkre elterelni a cumi gondolatáról, így szép fokozatosan, kis lépésekben igyekezzünk leszoktatni róla.

Ennek ellenére a cumizás hatalmas szerepet játszik abban, hogy a baba két étkezés közt is nyugodt tudjon maradni. Ugyanis a cumi megnyugtatja a nyűgös gyermeket, hiszen sok pici boldogabb attól, ha valamit szopogathat a szájában. Emellett cumi kulcsszerepet játszik abban is, hogy elvonja a babák figyelmét például az éhségről, addig, amíg az anya elkészíti, az ennivalót vagy meg nem szoptatja. Ráadásul a cumi nagy segítség lehet a nehezen alvó babák számára is, ugyanis segíthet őket álomba ringatni.

Azonban, ha már a kezdetektől kezdve odafigyelünk arra, hogy a cumi ne helyettesítő eszközként funkcionáljon, hanem egyfajta jutalmat lásson benne a csöppség, a későbbi leszoktatás folyamata is sokkal egyszerűbb lesz. A cumit ne csodaszerként kezeljük, mert nem az, hiszen csupán ideig-óráig segít, de ha olyan helyzetekben használjuk, ahol a gyermek számára inkább tűnik, ajándéknak valószínűleg nem kell aggódnunk a későbbi leszokás miatt. Így, ha a kicsi beteg vagy kórházban van, ahol esetleg magára kell hagynunk, bevethetjük a cumit. Ha pedig már a cumi használata mellett döntöttünk, feltétlenül figyeljünk oda rá, hogy mindig ugyanolyan fajtát kapjon a gyermekünk. Alakja és szilárdsága mindig legyen megegyező, ugyanis a kicsit rendkívül hamar észreveszik, ha valami nem stimmel. Így, ha bármi történik, a cumival mindenképpen ugyanolyannal igyekezzünk pótolni.

Mindezek mellett figyelembe kell vennünk gyermekünk akaratát is. Ha pici már babakorában sem érdeklődik abszolút a cumi után, kiköpi, elutasítja, akkor hagyjuk, had diktálja ő az iramot. Ha egyáltalán nem érzi szükségét a cumizásnak, akkor úgysem fogja elfogadni, legyen akár néhány hónapos vagy éves. Ennek tekintetében azonban lényegi kérdés, hogy a későbbiekben se adjunk gyermekünknek cumit.