A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Bio kozmetikumok


Ma már egyre népszerűbbek a bio-, illetve natúr kozmetikumok, amelyek mind a természet erejét próbálják ötvözni, annak előnyeit kihasználva a különféle szépségápolási termékekben. A kozmetikumok kiválasztásánál fontos, hogy ne egyértelműen az ár határozza meg döntéseinket, hiszen a drágább nem feltétlenül jobb. Ami fontos, hogy miből áll, van e hozzáadott - nem természetből származó - adalékanyag.

Hogyan ismerhetjük fel a natúr termékeket?

A natúr kozmetikumok esetében nem használnak kémiai tartósítószereket, így azok szavatossági ideje hamarabb lejár. A termékek összetevőinek vizsgálatánál pedig azt tapasztalhatjuk, hogy a valóban természetből származó összetevőknek van magyar neve a termékleírásokban.

Mi is a bio?

A különféle biotermékek felügyeletével, minősítésével foglalkozó szervezetek szabályai a mérvadóak, amelyek meghatározzák, hogy általában a kozmetikumok összetevőinek legalább 90-95 %-a biogazdálkodásból származzon, s a maradék 5-10% az, amely megengedett a hagyományos gazdálkodásból. Így a termékek nem tartalmazhatnak szintetikus illat- és színezőanyagokat, valamint hidrogénezett állati, illetve növényi alapanyagokat. A szintetikus kémiai fényvédőket, továbbá alumínium származékokat és a génmódosított technológiával készült összetevőket is szigorúan mellőzik a biotermékeket gyártók.

Miért natúr?

A natúr kozmetikumok azok, amelyek természetes környezetből származnak, s nem feltétlenül bio. A gazdálkodás melyben termesztik a natúr kozmetikumokhoz felhasznált alapanyagokat szintén ellenőrzöttek, csak kisebb arányban, mint a biotermékek összetevői esetében, így akár vadon termő növényeket is felhasználhatnak gyártói.

A minősítők mit garantálnak a címkéken lévő jelölésekkel?

Európa szerte több minősítő szervezet használja a termékek natúr, illetve bio jelöléseit. Egyes minősítők magát a gazdálkodást minősítik, ahol a felhasznált növényeket termelik, míg mások a kész kozmetikumok alapanyagait már felhasznált állapotban ellenőrzik, minősítik. Erre európai szabványrendszert is kidolgoztak.

Miért jobbak a természetes kozmetikumok?

Legyen az hajápolás, test- vagy arcápolás, esetleg smink, a boltokban is egyre népszerűbbek a natúr termékek csoportjai. Azok, akik hajlandóbbak ezen termékek használatára egyfajta szemléletmódot próbálnak követni, amivel nem csak a saját, de a környezetük egészségére is nagyobb figyelmet fordítanak.

A natúr- illetve biokozmetikumok nem csodaszerek. De általánosságban elmondható, hogy valóban hatékonyabbak a már közismert reklámokból is ismert termékekkel szemben.