A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Bejárati ajtók: fókuszban az anyag


Több különböző bejárati ajtót vizsgáltak egy évtizeden át, ütés és karcolás próbának vetették alá őket, folyamatosan szakadó esőnek, erős szélnek, a kísérlet végén beigazolódott, hogy az acélajtó sokkal jobban elhasználódott, mint a fa vagy az üvegszálas ajtók. Ez igen fontos információ azoknak, akik most készülnek bejárati ajtót cserélni otthonuk biztonságának fokozása érdekében.

A bejárati ajtók kiválasztása nem jelenthet problémát, a gyártók szinte versenyeznek a vásárlók kegyeiért, akár egyedi ajtókat is választhatunk, a több tucatnyi ajtólap és üveglap stílus, oldal és felülvilágító kínálatukból. Minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálhatjuk
  • a fából készült,
  • acélból készült,
  • vagy üvegszálas ajtókat.


Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?


A legtöbb ajtó igen mutatós és azon kapjuk magunkat, hogy csak a kinézetet és az árát vesszük figyelembe a kiválasztás során. Pedig egy bejárati ajtó kiválasztásánál elsősorban néhány gyakorlati szempontot kell szem előtt tartanunk.

Elsőbbség az üvegszálas ajtóknak.


A bejárati ajtók piacának körülbelül felét az acél ajtók adják, a maradékon az üvegszálas és a fa ajtók osztoznak. Pedig, ha az árát, kopásállóságát és karbantartási igényét vesszük alapul az üvegszálas ajtó a legpraktikusabb választás. Kopás tekintetében az üvegszálas ajtók magasan verik az acélból készülteket. A fa ajtók ugyan igen kopásállóak, azonban nem ellenállóak az esőzésekkel szemben és folyamatos karbantartást igényelnek, hogy állagukat megőrizzék.

Bármely típusú ajtót is választunk, ne feledkezzünk meg a küszöbről sem, ha nem szeretnénk, hogy az eső és a huzat állandó vendégünk legyen.

Az üvegbetét előnyei és hátrányai


Bármennyire is szépek az üvegbetétek, az bejárati ajtó ára egyenes arányban fog nőni a felhasznált üveg mennyiségével. Ha ez mégsem riasztó, mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kilincs és a zár mellett elhelyezkedő üvegbetétek jelentősen csökkentik a biztonságot. Nem elhanyagolható szempont, hogy az ajtók hőszigetelése is nagymértékben csökken az üvegbetéteknek köszönhetően.