A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Babakaják nyomában: megvenni vagy megfőzni?


Azt gondolhatnánk, hogy a hosszú évek során kialakult valamilyen elképzelés, mely segíti a kismamákat a döntésben, mikor az anyatejről leszoktatva hétköznapi ételekre váltanak gyermekükkel. Ennek ellenére folyamatosan újabb és újabb elméletek látnak napvilágot, melyek egyáltalán nem könnyítik meg az anyukák döntését.

Szakértői javaslatok

Mind a gyermekorvosok, mind pedig a védőnők azt javasolják az anyukáknak, hogy az első hat hónapban csak anyatejjel táplálják babáikat. Ennek ellenére ettől eltérő vélemények is születtek már, mely szerint akár már a negyedik hónaptól adhatunk a piciknek almát majd a későbbiekben további könnyedén emészthető gyümölcsöket. Más vélemények szerint pedig csak akkor szabad elkezdeni a gyermekek anyatejen kívüli táplálását, amikor már a pici elég fejlett ahhoz, hogy a családi étkezőasztalhoz lehessen ültetni. Ám ez abszolút gyermek függő, hiszen minden baba fejlettségi szintje más és más, e tekintetben pedig a szakmai vélemények sem mindig segítenek a megfelelő döntés meghozatalában.

A kenyér kérdése

Pár évvel ezelőtt a gyermekorvosok nem javasolták a kenyér fogyasztásának bevezetését egy éven aluli gyermekeknél, a glutén allergia kockázata miatt. Azonban ezt a WHO 2009-ben megváltoztatta és minden allergiára hajlamosító ételt engedélyezett, mindent a picik immunrendszerének erősítésének érdekében. Ennek lényege tulajdonképpen, hogy a gyermek a szoptatás ideje alatt is bármit megkóstolhat, nem kell számára külön főzni.

A hús fontossága

A picik táplálásának fontos alappillére a húsok fontossága. Sajnos a boltokban kapható bébiételeknek nagyon csekély a hústartalma, ezért ha adunk is gyermekünknek kereskedelmi forgalomban kapható kész ételeket fontos, hogy főzzünk neki mi magunk is. Adhatunk neki összeaprított csirkemellet, ami mellé elengedhetetlenül fontosak a C-vitaminban gazdag ételek is, úgy, mint a krumpli, az alma vagy a sárgabarack.

A babakaja története

Az első bébiételt a Gerber nevű cég állította elő az USA-ban még 1928-ban. Kezdetben ezek az ételek nem is üveges kiszerelésben voltak kaphatóak, hanem konzerv formájában. Ráadásul a kezdetek kezdetén csupán öt féle ízben lehetett hozzájutni: borsó, spenót, sárgarépa, szilva és marhahúsleves. Később, a 60-as évek folyamán az üveges formátumú bébiételek használata már sokkal inkább kényelmi szempontokat követve került effektíve monopolhelyzetbe, aminek azóta is töretlen a létjogosultsága.

Mit tudunk a nitrátról?

Fontos tudni, hogy a főzés során használt alapanyagok magas nitrát tartalma is veszélyes lehet. Ugyanis a szervezetünkbe kerülve a nitrát nitritté alakul át, ami oxigént von el a vérünkből, ami a kisbabák esetében sajnos életveszélyes is lehet. Ezért az otthoni főzés esetében is rendkívül körültekintőnek kell lennünk, tárolás, feldolgozás és higiéniás szempontok tekintetében.