A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

7 tipp az alacsony koleszterin érdekében


Mit tehetünk?

Az első és legfontosabb teendő, hogy feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat és kérjük egy koleszterin szint vizsgálatot is. Ha egy kicsivel is magasabb az érték, abban az esetben is kérjük ki orvosunk szakszerű tanácsát illetve cikkükben is adunk néhány tippet a koleszterinszint alacsonyan tartásának érdekében.

Zsírmentes húsok

Ha úgy döntünk életmódot váltunk, akkor a semmiképpen se átmeneti szeszély, sokkal inkább elhatározás legyen. Bár életmódot váltani egyáltalán nem könnyű, de hosszútávon mindenképpen megéri. Igyekezzünk zsírmentes fehér húsokat fogyasztani, csirkét, pulykát, heti egy-két alkalommal pedig akár halat is. Mindenképpen kerüljük a belsőséges fogyasztását, ugyanis a koleszterint általában az állati eredetű zsírok tartalmazzák, melyek többsége tele van telített zsírsavakkal, tehát gyakorlatilag a rossz koleszterin növekedését idézik elő.

Telítetlen zsírok és olajok fogyasztása

Főzéshez feltétlenül ezeket használjuk, vagyis növényi eredetű olaj kerüljön minden alkalommal a kosarunkba. Az omega3 zsírsavak jótékony hatása miatt pedig együnk sok-sok halat.

Sovány tejtermékek

A helyzet az, hogy a tejtermékek tejzsírt tartalmaznak, melyek szintén állati eredetűek, ezért érdemes ezeket is lecserélni alacsony zsírtartalmú társaikra. Fogyasszunk növényi sajtokat illetve margarint.

Mozogjunk rendszeresen!

Fontos tudnunk, hogy koleszterin szintünk csökkentését nem csupán étrendünk átalakításával, hanem a rendszeres mozgás beiktatásával is kordában tarthatjuk. Sőt a legjobb, ha e kettő kombinációját alkalmazzuk. Napi 30-40 perc mozgással, már nagyon sokat tehetünk a koleszterinszint csökkentéséért. Ha kezdők vagyunk, akkor sem kell megijedni, eleinte kezdjük csak sétával, aztán akár áttérhetünk a futásra vagy biciklizésre. Ráadásul számos edző terem is rendelkezésünkre áll, sőt akár otthonra is bevásárolhatunk néhány fitness dvd-t, melyeknek köszönhetően még csak vagyonokat sem kell költened kondibérletre.

Csak semmi stressz!

Koleszterinszintünk alacsonyan tartásának egyik alappillére bizony a stressz kerülése. Ugyanis a stressz sok esetben egyenesen arányos az evéssel, édességfogyasztással. Hiszen ez utóbbi endorfint termel, de közben pedig számos káros anyagot juttat a szervezetünkbe. A stressz kiiktatása vagy legalábbis csökkentése ugyan nem könnyű, hiszen a mai rohanó világban már-már népbetegség, de fontos, hogy ne csak testünket óvjuk a káros behatásoktól, hanem lelkünket is. Ha módunkban áll meditáljunk, jógázzunk, heti rendszerességgel vegyünk nyugtató fürdőt, havi egy hétvégét lazítsuk és próbáljunk a belső hangjainkra koncentrálni. Ezek segítségével ugyanis leküzdhetjük a stresszt és a mindennap okozta fáradalmakat.

És persze rengeteg gyümölcs

Fogyasszunk rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, ezek a rostokban gazdag élelmiszerek ugyanis hozzájárulnak az érfalak tisztántartásához, ráadásul természetes vitaminforrásként a lehető legjobb módon juttatjuk szervezetünkbe a tápanyagokat.