A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Téli autó gumi, de milyet és honnét?


Ha teljesen új téli gumigarnitúrát akarunk vásárolni, érdemes azok tulajdonságait megvizsgálni. A legfontosabb, hogy mindenképp legyen egy hópehely szimbólum rajta, mivel a gyártók csak ez esetben garantálják, hogy a tesztek folyamán bebizonyosodott, a gumiabroncs téli használatra is alkalmas.

Használt téli autó gumi vásárlásnál a legelső amit meg kell vizsgálni, az a profil mélysége. A gumikereskedőt kérjük meg, hogy az erre alkalmas mérőműszerrel mérje meg. Az értéknek min 1,6 mm-nek kell lennie, az ez alatti értéket mutató gumikkal már nem ajánlatos közlekedni, mivel nagyban rontja a menet biztonságot.

A másik fontos szempont a gumiabroncs életkora. A gumiabroncs ne legyen öregebb 10 évnél. Gyártási ideje jelölve van az abroncson, egy négyjegyű szám, aminek a második két számjegye mutatja az évet.


Új téli autógumi
Az autó gumik tesztjén számos tulajdonságot megvizsgálva értékelik azokat. Milyen kritériumoknak felel meg egy jó téli autó gumi?

  • Kicsi a gördülési ellenállása

  • A fékút hossza a lehető legrövidebb

  • Vezethetőség, kanyarodás, menetstabilitás

  • A haladási zajszint alacsony

  • Jó komfort érzet


Ezen kritériumok teljesülése mellett a legjobb téli autóguminak a Goodyer, a Continental, a Dunlop és a Semperit, bizonyult.

A jó minőségű négy évszakos autó gumi is megállja a helyét egész évben, különösen a kiskategóriás évente kevés km-t futó autókra érdemes felszereltetni.


Hol vásároljunk téli gumiabroncsot?
Az, hogy milyen autó gumit választunk, az függ az autónktól és a szokásainktól is. Belvárosban használt autókon beválnak az olcsóbb abroncsok is. A nagy teljesítményű autókon mindenképp prémium minőségű autógumit érdemes választani, pláne, ha azt gyakran, akár nagy távolságokban is használjuk.

Minden autógyártó ajánl valamilyen gumi márkát az autónkhoz, ami igények szerint eltérő is lehet. Akár újat, akár használt autó gumit keresünk az interneten számos akció közül választhatunk. Érdemes azért a közeli gumiabroncs kereskedőnél is szétnézni, mivel itt könnyebben tájékozódhatunk alapos szemrevételezést követően a gumi fajtáiról. Használt esetében kimondottan jó azt alaposan átnézni, nincs e nagyobb kopás esetleg nem-e öregedett el a gumi. Mindamellett, hogy a kereskedőnél akár azonnal fel is tudják a téli garnitúrát szerelni.

Egyes autómárkák télen kiadott plusz téli gumi szolgáltatáscsomagjaival kecsegtetik az újautó vásárlókat.


Téli autó gumival kapcsolatos újdonságok
A Bridgestone az összkerékhalytású autókra kifejlesztette a DM-V1-es típusú gumit.

A hóban, fagyban, nedves, vagy száraz úton kitűnően teljesítő Hankook Icebear W400-as a különösen ajánlott minősítést kapta egy nagy téli gumiabroncs teszten.

2012-től kötelező lesz a vevőt tájékoztatni a gumi energiatakarékosságáról hasonló jelöléssel, mint a hűtőszekrények és mosógépek esetében.

Continental 185/60 R14 T kategóriában a  WinterContact TS800-zal a gyártó megalkotta a mezőny legmagasabb futásteljesítményű téligumiját.