A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Szép fogak titka


Hogy mennyire sikerül fogunkat tisztán és fehéren tartani, az függ az életmódunktól, a táplálkozásunktól és az örökletes tulajdonságainktól, továbbá a nyálképződésünktől, az egyéni fogkőképződési hajlamtól és legfőképp a fog eredeti színétől.

A fog természetes világos csontszínű, nem hófehér. Egyénektől függően eltérő a természetes alapszín. A fehér fog elszíneződését főleg a tea, a kávé, a vörösbor fogyasztása, valamint a dohányzás okozza. Fogunk ellensége valamennyi szénhidrát is, ami nagyon könnyen savvá alakul és fogszuvasodást okoz. A szénhidrátok csökkentésével, és fluorid tartalmú fogkrémekkel megőrizhetjük fogaink egészségét hosszabb távon is.

Mit tehetünk
A rendszeres, legalább napi kétszeri, alapos fogmosással fogunk tiszta, lepedék- és fogkőmentes lesz. A helyes fogmosás alkalmával kerülendő a vízszintes súrolás, mivel a fogíny erősen visszahúzódhat. A fogkefét semmiképp sem nyomjuk erősen a fogunkhoz. A külső és belső fogfelületeket söprögető technikával ínyünktől a korona felé végezzük. A hátsó rágófogak felszínét körkörös mozdulattal nyugodtan sikálhatjuk. A fogkefével érdemes a nyelvet is megtakarítani, ezzel a rajta lévő baktériumok elszaporodását védhetjük ki. A fogmosás végével fontos az öblítés, vízzel esetleg a boltokban kapható szájvízzel. A tökéletes szájápolás érdekében a fogközök tisztítására használjunk fogselymet. Napközben fogmosás helyett nyugodtan elrághatunk egy cukormentes rágógumit, hiszen a lepedéktől ez is képes megszabadítani.

Az ínybetegségek megelőzésében fontos szerepet játszik a vitaminpótlás, főként a C-vitaminra van szükségünk, ami az immunrendszerünk erősítése közben könnyebben leküzdi a gyulladást. Ezért naponta fogyasszunk friss C- vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldésgeket.

A fog mélyebb réseiben lévő elszíneződést csak a fogmosással nem tudjuk megoldani, így a fehér fog eléréséhez más módszerhez kell folyamodnunk. Sok mindent kipróbálhatunk, de az első szempont a fogak egészsége kell hogy legyen.

A drogériákban kapható \"fehérítő\" szerek, fogkrémek apró csiszolószemcséket, ún. abrazív anyagokat tartalmaznak, amik a smirglihez hasonlóan csiszolják a fogfelszínt, és távolítják el a lerakódásokat. Nagyjából minden ötödik kellően hatásos és egyben ártalmatlan is, viszont tesztek bizonyították , hogy a nátrium-lauryl-szulfátot és lineáris alkil-benzol-szulfonátot (LAS) tartalmazók erősen irritálják az ínyt, valamint a triclosan fertőtlenítőszer dioxin-nyomokat tartalmazhat.



A fogorvosnál a fehér fog elérése
a professzionális fogtisztítással kezdődik, (általában az úgynevezett ultrahangos depurátort alkalmazzák) mely során eltávolít minden szennyeződést a tömések és koronák széléről, a fogközökből, fognyakról és a foggyökér elérhető felszíneiről, onnan, ahová fogkefénk már nem ér el. Majd nagy nyomású vízsugárban levegő és só, többnyire kalcium-karbonát por keverékét juttatják a fogfelszínre. A következő lépésben a fogakat polírkefével és pasztával polírozzák, amivel a tömések és koronák széleit is teljesen belesimítják az eredeti fogzománcba, a baktériumok újra ne telepedhessenek meg rajta. Befejező lépésként fluoridgéleket és lakkokat hordanak fel a fogakra, hogy megakadályozzák a fogállományból az ásványi anyagok távozását, kevésbé lesz hajlamos a fogszuvasodásra. Ezt a 30-70 perces kezelés kb. háromszori alkalommal kell elvégezni, hogy szembetűnő változást érjünk el.


Otthoni módszerek
Az otthoni fogfehérítési módszert is választhatunk, melynek lényege és kémiai háttere megegyezik a fogorvos általi fehérítéssel. A szépülni vágyó egyén a fogsorára készített műanyag-sínpárt kap és egy hozzávaló peroxidos gélt, amit 12-30 napon át, naponta kétszer egy-egy órán át kell a fogon tartani, valamint minden éjszakára felhelyezni. A fehérítés az egyéni adottságoktól és a módszertől függően a fogszínskálán.2-8 árnyalatnyi világosítást ígér.
Hatása 2-3 év alatt fokozatosan tűnik el.


Minden fogfehérítő eljárás többé-kevésbé hatással van a fog belső szerves állományára, és az alkalmazott szertől, valamint annak koncentrációjától függően a fogínyt is igénybe veszi. Persze minél egészségesebb az íny és a fog, annál kevésbé. A fehérítés kíméletes a foggal, viszont a fogzománc igénybevételét az úgynevezett remineralizációval az ásványi anyagok visszapótlásával, a fluoridkezeléssel ellensúlyozni szükséges.