A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Mire figyeljünk online vásárlás során


Az online vásárlás elutasítói többsége a termékek kézzelfoghatóságának hiányát emelte ki az e-shopping legnagyobb hátrányaként. Ugyanakkor az internet egyre több lehetőséget kínál ennek ellensúlyozására, mint például a fogyasztói értékelések, vélemények megjelenítése, a visszavételi garancia. Ezek kiaknázása segítheti az online-vásárlás gyorsabb terjedését.

A webshop és a webáruház szó jelentése megegyezik. Más néven honlap, weblap, website. A webböngésző általi megjelenítésre alkalmas dokumentum.

Van olyan webshop, amelyiket egy hagyományos (offline) kereskedelmet folytató bolt tulajdonosa hozott létre.
Ezekben a termékek árai általában megegyeznek az offline üzletben találhatók áraival.

Létezik olyan fajta webshop is, amelyik mögött nincs offline áruház.
Egy ilyen webáruház sokkal kedvezőbb árakat tud biztosítani, mivel rengeteg olyan költséggel nem kell számolnia, amivel egy hagyományos üzlet tulajdonosának igen. Ilyen pl. a helyiségbérlet, üzemeltetés, alkalmazottak költségei, offline marketing stb. Egy webáruház esetén ezek nincsenek, így az eladási árakat is alacsonyabban tudja tartani.


A legtöbb esetben egy Web áruházról van szó viszont léteznek olyan cégek is ahol online regisztráció után telefonon is rendelhetünk. A Web áruházakban a termékek közt böngészve általában minden fontos információt közölnek az adott termékről valamint képen is megnézhetjük, melyet ha megkívánunk beletehetünk a kosarunkba éppúgy mint a boltban. A legtöbb cégnél regisztráció után tudunk vásárolni melyben szükséges megadnunk nevünket az email címünket, a telefonszámunkat és a szállítási címet melyet természetesen titkosan kezelnek majd. Az online vásárlás után általában e-mailben elküldik a rendelésünket, majd a rendelést visszaigazolják telefonon, vagy e-mailben és egyeztetik a  szállítás időpontját. A megvásárolt termékeinket kiszállításakor kell az ellenértékét kifizetni. A szállítási költség cégenként változó, de egy meghatározott értékmennyiség után ingyenes is lehet.
Az online vásárlás kényelmes, gyors, olcsó, biztonságos és nagy választékot kínál. Nem kell órákat tölteni a vásárlással és az utazással. Otthonról a monitor előtt ülve is elvégezhetjük azt.

Használják bizalommal, hogy megtapasztalják előnyeit!


Milyen egy jó webáruház?
Egy igazán jó webáruház átvállalja a kiszállítás díját. Ezt azért tudják megtenni, mert a nagy forgalom miatt speciális kedvezményeket tudnak elérni a kiszállító cégeknél. Spórolhatunk, ha nagy forgalmú webáruház kínálatából vásárolsz, mivel így nem lesz jelentős plusz költség a csomagolással és a kiszállítással. Szállítási címnek olyan címet adjunk meg, ahol napközben át tudja venni valaki a csomagot. Ennek nem feltétlenül kell megegyeznie a számlázási névvel és címmel. Jó ha a webáruház ezt külön szerepelteti az oldalán.

A szállítási feltételeket érdemes átolvasni. Itt meg lehet nézni a webáruház hány napon belül teljesíti a megrendelést. Ez akár termékenként különböző is lehet, mivel a raktárkészlet lehet hiányos. Egy jó webáruház esetén maximum 48 órát kell várni az árucikkre. Érdemes megnézni a webáruház nem számol e fel plusz költséget a csomagolásért.

A webáruház rendelkezik adatvédelmi szabályzattal, vagy üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére. A közzétett üzletszabályzatok általában leírják a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók).

A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint ha offline vásároltuk volna. Átvételkor meg kell kapnunk a termék kitöltött garanciajegyét!

Az átvétel után 8 napon belül visszaküldhetjük a terméket, amit a webáruház üzemeltetőjének kötelessége visszavenni és az árát maradéktalanul visszaadni. A szállítási költséget a vevő vállaja! Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát, mivel így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségeket.


Fizetési módok kiválasztása
Magyarországon a webshop vásárlók körében legelterjedtebb az utánvétes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy a terméket kiszállító futárnak kell fizetni, az átadást követően. A hazai webáruház vásárlók jelenleg ezt tartják a legbiztonságosabbnak, bár vannak más veszélytelen, ugyanakkor egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldások is, mint pl. a virtuális kártya és a PayPal.

Webáruházban való vásárlás előtt ajánlott megnézni a fizetési módokat.
Ha a webshop biztosítja az utánvét lehetőségét, akkor nem lehet gond, hiszen csak a termék átvételét követően kell fizetned (amennyiben valóban azt kaptad, amit a webáruház kínálatából megrendeltél).


Szállítás
A webáruházak különböző szállítási módokat ajánlanak. A webáruház vagy egy szerződött csomagküldő partnerrel, vagy egyszerűen a Magyar Postával szállíttat (többnyire ez a legdrágább). A szállítási határidők és a szállítás díja is általában attól függően változik, hogy ezek közül melyiket használja az adott eladó.


Milyen webáruházakban ne vásároljunk
Óvakodjunk az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található! A megbízható oldalak működtetői sok energiát és pénzt fordítanak arra, hogy a felhasználók számára kifogástalan szolgáltatást biztosítsanak. A hibákat tartalmazó oldalakat tekintse megbízhatatlannak!

Kétségesek azokat a webáruházak, ahol nem adják meg az üzemeltető cég adatait!

Legyünk óvatosak személyes adataink megadásánál, különösen bankkártyánk számára vonatkozóan.