A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Gyógymódok szorongás ellen


A szorongásos betegségek közé tartoznak a fóbiák, amik olyan helyzeteknél alakul ki, amelyek általánosságban nem mondhatóak veszélyesnek. Esetleg valaminek a látványa, közelsége is kiválthatja.Visszatérő szorongások esetében, amikor már testi tünetek is kísérik, ami már pánikrohamnak számít. A szorongás ebben az esetben hosszabb ideig fennáll, esetek egy részénél depresszió is megjelenik.A szorongásos betegségek gyakran valamilyen egyéb fizikai megbetegedések következtében áll fenn, sokszor akadályozzák a gyógyulást.A depresszió egy súlyos és tartós állapot, amelyet kórosan levert hangulat jellemez. A depressziós állapotban lévők gyakran még a napi teendőket sem képesek ellátni. De nemcsak lelki, hanem testi úgymint máj, vese, hormonbetegségek is kiválthatják.Az étkezési és hangulat zavarában szoros összefüggés van. A szorongásos betegek egy része túlzott evésbe kezd, a másik része pedig nem hajlandó enni.


A szorongás gyógyítása
A szorongásos betegségeket vagy pszichoterápia, vagy gyógyszeres kezeléssel orvosolják. Szorongás fennállásakor a betegek gyógyításának gyakran szükségszerű segítője a gyógyszeres kezelés. A pszichiáter által végzett relaxációs technikák elsajátítása gyakran vezet gyógyuláshoz. A betegség súlyosságától függően a kezelés hónapokat, éveket vehet igénybe. A kezelés megszakítását követően is célszerű az orvossal együttműködni, az esetlegesen visszatérő szorongás mielőbbi kezelése érdekében.A gyerekek nap mint nap képesek a félelem és a stressz helyzeteket leküzdeni, abban az esetben, ha biztosított számukra a szeretet és a biztonság érzete, ha nem kerülnek gyakran félelem, agresszió, vagy erőszak hatása alá. A szellemi és fizikai játékok, valamint a testvérek közötti püfölés is mind a saját kis bioenergetikájuk kiegyensúlyozására irányulnak. Azok a gyerekek, akik megtanulják a szorongás és konfliktushelyzeteket idejében és jól kezelni, felnőtt korukban kitűnően képesek azt hasznosítani.

A depresszió egy olyan betegség, amikor az ember gyakran alvászavarban szenved, megvonva magától a természetes energiafeltöltés lehetőségét. Az alvászavarban szenvedők, ne aludjanak napközben. Esténként ugyanabban az időpontban feküdjenek le és reggel keljenek fel. Csak annyit aludjanak, ami feltétlen szükséges. Az alvást nem kell erőltetni. Ha nem sikerül elaludni, olvassunk, vagy nézzünk valamely alvást elősegítő filmet. A délutáni órákban egyáltalán ne igyanak koffeintartalmú italokat.

A masszázs segít a stressz és a szorongás csökkentésében úgy, hogy csökkentheti az izomfeszültséget, ami a nyak és vállizmokban alakul ki szorongás és stressz hatására. A masszázs nem alkalmas a depresszió kezelésében.
Az aromaterápia egy kellemes stressz kezelő, akár masszázs során alkalmazzák, akár otthon párologtatóban, vagy fürdővízben. Egyes illóolajak kedélyjavító hatásúak, ilyen a levendula, a narancsvirágolaj, a kamilla, a szantálfa, az eukaliptusz és a rózsaolaj.

A fényterápia egyesek szerint a depresszió egyik kiemelt gyógymódja lehet. A természetes napfény tartalmazza az összes számunkra fontos szín kavalkádot, ami testünk egészséges működéséhez szükséges.
A sportolásnak, vagy akár az otthoni tornának boldogságtermelő hatása van. A relaxációs technikák alkalmazása is hozzájárul a stressz csökkentéséhez.


Természetes segítségek

Gyógynövények
A kamillatea rendszeres fogyasztása oldja a stressz általi feszültséget, a nyugtalanságot, csökkenti a szorongást. Álmatlanság ellen is kitűnően alkalmazható, lefekvés előtt igyunk egy csésze mézes kamillateát.

A levendulából készült párna kiválóan alkalmas az alvászavarban szenvedőknek. Illata megnyugtató és vele hamar álomba szenderülhetünk. Illóolaja kitűnő egy fáradt stresszes nap után, amely még a fejfájást és akár az izomfájdalmakat is képes feloldani. Otthonunkban csepegtessünk néhány csepp levendula olajat a párologtatónkba és meglátjuk, meglesz az eredménye.

A félelem okozta gyomortáji szorító érzést kitűnően oldja a citromfűből készült tea. Esténkénti fogyasztása másnapra kipihentséget okoz. Fogyasszuk kúraszerűen gyógyító hatásának elérése érdekében.

A ginszeng elősegíti a mellékvese megfelelő működését, ezáltal biztosítja szervezetünk stresszel szembeni ellenállását. A ginszeng az egész testet képes normalizálni, ha szükséges a baktériumokkal és vírusokkal veszi fel a harcot, de szükség esetén nyugtat és ellazít. Érdemes ezt is kúraszerűen alkalmazni, az egyes kúrák között szünetet tartani. Koffein tartalmú italok együttes fogyasztását kerüljük, mivel az bármely gyógyhatású készítmény hatóanyagait csökkentik.

A kakukkfüves fürdő kifejezetten jó a túlzott szorongás ellen, valamint depresszió esetén is észlelhető hatást érhetünk el vele. Fél napig áztassunk be egy zacskó kakukkfüvet, majd felmelegítve tegyük a fürdővizünkbe és 20 percig relaxáljunk benne. A fürdővíz csak derékig érjen.

A veronikafű tea képes oldani a mindennapi akár családi feszültségeket. Egy csészébe egy púpozott evőkanál teát forrázzunk le, majd fél perc után szűrjük le. Lefekvés előtt fogyasszuk. Gyors segítség.

Az orbáncfűből készült teát leginkább enyhe depresszió esetében alkalmazzák. Naponta két három csészével is fogyaszthatunk belőle. Egy csészébe egy kanál teafüvet tegyünk, forrázzuk le majd fél perc után fogyasszuk el.


Wellness a stressz ellen
Különböző wellness szolgáltatások is foglalkoznak a testünket és lelkünket érő feszültségek kezelésében. Segítenek a szorongás, a félelem és a depresszió leküzdésében.Az aromaterápia kitűnően alkalmazható a testi –lelki problémák leküzdésében. A különböző gyógynövények aromáinak belégzésével, testbe masszírozásával fejtik ki jótékony hatásaikat.A hideg és meleg lávakövekkel végzett masszás segít az ellazulásban és energiával tölti fel a testet.

Érdemes kipróbálni a forró iszappakolást, mely ásványanyagai beindítják a vérkeringést, segítik az ellazulást.

A gyógynövények és egyéb természetes gyógymódok mind a mi pihenésünket, testi és lelki feltöltődésünket szolgálják. Kisebb szorongások, kimerültségekből adódó stressz kezelésére mindenképpen alkalmasak. Hosszabban fennálló rosszkedv, bánat, vagy egyéb negatívan megélt élethelyzetek esetében szakemberhez érdemes fordulni. Ha minél előbb kezeltetjük folyamatos szorongásunkat, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüljük az egyéb szervi megbetegedéseket.