A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Mi is, az ebook?


Az ebook használhatósága voltaképpen az oktatást kívánja egyszerűbbé tenni ez a felhasználóbarát új eszköz. Akár a számítógépünkkel kapcsolatos anyagokra legyünk kíváncsiak, akár más jellegű tudásra vágyunk, vele gyorsan és egyszerűen, olcsón juthatunk információkhoz. Akár számítógépünkhöz is csatlakoztathatjuk, könnyű, kis méretű és akár ezer könyvet is tárolhatunk rajta. Kijelzőjének köszönhetően napfényben is könnyedén olvasgathatjuk. Hátrányai közé tartozik viszont, hogy többször kell lapozni, mint egy átlagos könyvet és még 3 és 5 betűtípus közül válogathatunk.

A legtöbb ebook gyártónak van saját digitális könyváruháza, ahol meg lehet vásárolni a könyveket. Ezek legtöbbje viszont még angolul van, a magyar digitális irodalom még szűknek mondható. A T-online már reklámoz ebook készüléket, s ajánl hozzá könyvolvasót. A digitális kiadványok egy része ingyen is letölthető, valamint a magyar nyelvű digitális gyűjtemények folyamatosan bővülnek.

Bár igen sok változtatásra technikai fejlődésre kell várnunk, mire az ebook hátrányait leküzdi, már megtalálható a piacon egynéhány ebook gyártó terméke. Méretbeli különbségek és a gyors lapozás sebességének csökkentésére a hazai piacon megtalálható ebook készülékek a nehézkesnek mondható elterjedésének köszönhetően igen lassan történik.

Ez a technikai forradalmár vajon mennyiben hasonlít egy eredeti papírból készült könyvhöz? Az ebook kicsi méretéhez először is hozzá kell szokni. Jóval többet kell lapozni, mint egy átlagos könyv esetében és a lapozási sebessége is gyengének mondható. Vannak, akiknek könnyen hozzászokik a szemük és közkedvelt eszközzé válik és vannak, akik inkább a régi hagyományos információszerzési módot választják. Mindenesetre, hogy nem kell folyamatosan a könyvtárba, esetenként könyvesboltba rohangálni, mindenképpen előnyére válik.

Az olvashatóságához nagyban hozzájárul, hogy nem egy hagyományos kijelzőt láthatunk magunk előtt, ahol nem világító pontok sokaságát láthatjuk, hanem egy új technológia kifejlesztése során lehetővé vált, hogy a papír alapú szöveghez hasonló képet lássunk magunk előtt. Fénytől és nézési szögtől függetlenül tökéletes olvasottságot eredményez.

A digitális világ bizony új utakra tévedt és a megszokottól való elrugaszkodás nem feltétlenül válik megszokhatatlanná. Akár egy kulcsszó keresésével azonnal a tartalomra térhetünk és nem kell hosszasan válogatnunk a tartalomjegyzékben. Az ebook memóriája akár SD kártyával is bővíthető és így nem kell lemondanunk kedvenc regényeinkről, vagy egyéb hasznos olvasnivalónkról, ha egy újabb könyvvel szeretnénk bővíteni kicsi könyvtárunkat.

Az ebook elterjedésének egyik legfontosabb hátulütője maga az ára, amely vetekszik egy kisebb kijelzővel rendelkező netbook árával (jelenleg 60.000,-Ft körül mozog az ára), így igen kevesen lesznek olyan vásárlók, akik egy külön olvasásra szánt eszközre költeni fognak. Az idő elteltével hasonlóan minden más egyéb számítástechnikai eszközhöz a technológia fejlődésével, a vásárlási kedv megnövekedésével mind elérhetőbb áron juthatunk majd hozzá, ehhez az egyébként igen nagyszerű eszközhöz.