A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Biztosítás kalkulátor 2011


A 2011-es biztosítás módosításának legfőbb oka, hogy a gépkocsik egyre kisebb hengerűrtartalom mellett képesek egyre nagyobb teljesítményre. A változás kiinduló pontja az a gondolat volt, mely szerint a nagyobb teljesítményű autókkal az emberek többnyire gyorsabban közlekednek, így azok jogosan vélhetőek kockázatosabbaknak. Ezért a korábbinál ellentétben már nem a hengerűrtartalom /cm³/ hanem a teljesítmény /kW/ szerint történik a kategóriák, valamint a díjszabás meghatározása.

Ezek a változások az autós társadalom mintegy 2/3-át fogja érinteni, pozitív, vagy negatív módon évi díjszabásának meghatározásakor, melyek változása kb. 10%-al számíthatóak.

2011-ben tehát folytatódik a harc a biztosítók között az ügyfelekért, ezért minden eddigi legnagyobb biztosító váltása elé nézünk a piacon jelenlévő 14 KGFB társaság körében, melyek az Aegon, az Allianz, az Astra, a Generali, a Genertel, a Groupama-Garancia, a K&H, a KÖBE, az MKB, a Posta, a Signal, az Union, az Uniqa és a Wabard.

ASTRA Biztosító
A kötelező biztosítók soraiból távozik az AIM, de helyére belép a román ASTRA. Korszerű információ szolgáltatásával valószínűleg komoly, mintegy 100 ezres ügyfelet is gyűjthetnek. Valószínűleg a piachoz alkalmazkodva, csak adott ügyfél szegmenst céloz meg, amelynek a piacon a legolcsóbb lesz a kötelező biztosítás éves díja.

A kötelező felelősségbiztosítás 2011-es kategóriái
A kötelező biztosítás esetében a motorkerékpárok kategóriái az eddigi három helyett négyre módosították, s a teljesítmény alapú díjszámítás őket is nagy mértékben érinti. A 2009. évi LXII törvény a kötelező gépjármű- felelősségbiztosításról szóló kormányrendelet módosításában azonban engedélyezi a KFB szerződésük szüneteltetését, amennyiben a motort csak a nyári időszakban használjuk.

Autók kategóriája: Motorok kategóriája:

  • 0-37 kW - 12 kW alatt

  • 38-50 kW - 13- 35 kW

  • 51-70 kW - 36 -70 kW

  • 71-100 kW - 70 kW felett

  • 101-180 kW

  • 180 kW-tól felfelé

Kiegészítő információ: 1 LE = 0,735 kW és 1 kW = 1,36 LE

Helytelen teljesítmény adatok
Felmérések alapján mintegy 200 ezer autónak helytelenül szerepel a forgalmi engedélyében a teljesítmény, azaz kW értéke, rosszul bevitt adatok, vagy információ hiány következtében. Ezt a kockázatot azonban egyik biztosító sem vállalja, ezért a Nemzeti Közlekedési Hatóság a belügyminisztérium adatbázisába feltöltötte a helyes kW adatokat, így a biztosító társaságok minden szerződéskötéskor ellenőrizni fogják a forgalmi engedélyekben szereplő teljesítmény adatokat.

A kötelező és a casco
A kötelező biztosításunk és a casco együttes kötése a korábbi években is díjcsökkentést eredményezett, s nem lesz ez másként az idei évben sem. Mindamellett a két szolgáltatás évfordulójának eltérését is érvényesíthetjük ún. halasztott hatályú casco biztosítás megkötésével, igénybe véve így a lehető legnagyobb kedvezményeket.

Kalkulátorok
Az internetes biztosító kalkulátorok segítségünkre lesznek a november 1-től megindult kötelező biztosítás kiszámításában, ajánlatok áttekintésében. A kalkulátorok a kötelező és a casco biztosítást is képesek egyben kezelni, s ajánlatot nyújtani a lehető legnagyobb kedvezményekre.

Informálódni mindenképpen érdemes, azonban nem szabad elkapkodni a döntést, mivel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a jelenlegi biztosítónk köteles a biztosítási évforduló előtt 50 nappal a következő évi díjunkról tájékoztatni.