A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Sokszínű paradicsom


Házi ketchup

Ha már valaha ettél házi készítésű ketchupot, akkor tisztában vagy vele, hogy a bolti a nyomába sem érhet. Bár, amit az áruházak polcairól emelünk, le állítólag magas százalékban tartalmaznak paradicsomot, mégis amikor összehasonlításra kerül, a házival ez azonnal megkérdőjeleződni látszik. Ízében és aromájában is alapvetően különbségeket vehetünk észre, többek között azt, hogy a házi készítésűnek aztán valóban paradicsom íze van.

Az elkészítés menete, hozzávalók

· 1kg paradicsom darabolva

· 2 fej vöröshagyma darabolva

· 2 gerezd fokhagyma

· 4 evőkanál barna cukor

· 2 kis méretű zellerzöld

· 7.5 dkg sűrített paradicsom

· 1 evőkanál 10%-os ecet

· tengeri só illetve frissen őrölt bors

A só és a bors kivételével az összes hozzávalót keverjük, össze egy fazékban majd takaréklángon főzzük, körülbelül 45 percig, időnként pedig kevergessük meg. Miután megfőtt botmixerrel pürésítsük, sózzuk és borsozzuk meg majd még forrón tegyünk kifertőtlenített üvegecskékbe és dunsztoljuk be. Az elkészítés megközelítőleg 30-35 percet vesz igénybe.

Befőtt koktélparadicsomból

Nagyanyáinktól tudjuk, hogy a házi befőttnél nincs jobb, legyen akár szó lekvárról, kompótról, de akár paradicsom befőttről. Ahhoz, hogy otthonodban is könnyűszerrel elkészítsd nincs szükséged semmiféle titkos receptre, csupán egy kis akaraterő és kevés, de valóban kevés szabadidő szükséges. No és persze az ízek iránt érzett szeretet.

Az elkészítés menete, hozzávalók

· 1 kg koktélparadicsom

· 8 gerezd fokhagyma

· 1 csokor bazsalikom

· 2 evőkanál szárított oregánó.

· 2 evőkanál só

A megmosott és fogpiszkálóval megszúrt paradicsomokat helyezzük befőttesüvegekbe, majd az üvegekben osszuk el egyenlően a felszeletelt fokhagymát, oregánót és bazsalikomot. 1-1 evőkanál sót szórjunk a paradicsomra, majd kicsivel több, mint háromnegyedik öntsük fel vízzel. Az üvegcséket helyezzük egy tepsire, majd helyezzük fedetlen állapotban a 120 fokig előmelegített sütőbe. Egy óra leteltével zárjuk le kupakokkal a forró üvegeket, aztán tegyünk dunsztba két teljes napra. Az ily módon elkészített befőttek egy évig is elállnak illetve tökéletesen alkalmazhatók tésztaszósz alapnak, de akár hús mellé is tálalhatjuk.

A fenti receptek alapján elmondhatjuk, hogy kedvenc zöldségünk nem csupán a kertből leszedve fogyasztható, hiszen felhasználása igazán sokrétű. Ráadásul az ízek szerelmeseinek igazán csemege lehet a házi készítésű ketchup illetve befőtt, pláne ha a hagyományos ízek kedvelőinek táborát erősíti. Emellett a receptek elkészítéséhez sincs szükség hatalmas főzőtudományra, elég, ha egy kicsit odafigyelünk és máris rendkívül finom házi készítésű ételeket fogyaszthatunk.