A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás


A változásokról bővebben
A szabályozás rendszerében nem történik változatozás, de lesznek új szabályok.

A legjelentősebb változás az a garanciaalap létrehozása, amely alapján az érvényes kötelező biztosítással rendelkező ügyfelek biztosítója, ha fizetésképtelenné válna, a garanciaalap helyt áll az okozott károkért.

Létrejön egy olyan központi kárnyilvántartó, ami az egyes biztosítók helyett fogja vezeti az ügyfelek kártörténetét. Mindezzel könnyebbé teszik az ügyintézést, mi szerint a károkozó és a károsult között közvetlenül intézik el a kár rendezését. A bónusz-malus igazolásokat is a központi kárnyilvántartó adja ki, így az ügyfeleknek ezt sem maguknak kell beszerezniük, ha a biztosítót szeretnének váltani.

Egy másik fontos változás az, hogy a biztosítási évforduló 2010-től már nem a naptári évhez, hanem a szerződéskötés napjához igazodik. Így aki jövőre vásárol autót, az a szerződéskötéstől számított egy év múlva válthat biztosítót. Az ügyfelek továbbra is a lejáratot harminc nappal megelőzően mondhatják fel a megállapodást, és az új biztosítással már rendelkezniük kell az évfordulót követő napon.

A biztosítók továbbra is évente csak egyszer módosítanak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás tarifáikon. Az új díjakat minden év október végéig hirdetik meg. A szolgáltatók ötven nappal a határidő előtt értesítik az ügyfeleket a következő időszak esedékes díjáról.

Mindenki időben megkapja kártörténeti igazolását, a díj befizetéséhez szükséges csekket, illetve a szerződés megkötését igazoló kötvényt. A járműpark cserélődésével összhangban a biztosítások éves lejárati ideje négy-öt év alatt igazodik el úgy, hogy az év végi biztosítóváltások ne rohamszerűen jelentkezzenek.


A kötelező biztosítás megkötése
A kötelező felelősségbiztosítást mindenkinek meg kell kötnie, akinek valamilyen gépjárműve van, ide tartozik az összes személy-vagy teherautó, motorkerékpár, vagy akár a rendszám nélküli robogó is. A felelősségbiztosítást kormányrendelet szabályozza, és alapvető célja, hogy az általunk másoknak okozott károkat helyettünk térítse meg.

A kötelező felelősségbiztosítást a gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója kötheti meg, ami legtöbbször ugyanazt a személyt, vagy vállalatot jelent. Ettől való eltérés leginkább lízingelt gépkocsiknál fordul elő, valamint akkor, ha az autó használati jogát nem adásvétellel adja át valaki.

Új autó vásárlása esetén érdemes tudni, hogy a márkakereskedők a velük szerződésben álló biztosító társaságok ajánlatai közül választhatnak, amelyek nem feltétlenül a legkedvezőbbek számunkra. Vásárlás előtt érdemes körülnézni a biztosítók ajánlatai között az új és a használt gépjármű tulajdonosoknak egyaránt.

Aki ez évben kíván biztosítót váltani, annak figyelnie kell arra, hogy a megfelelő tartalmú felmondása beérkezzen a biztosítóba december 1-ig, az új szerződést pedig december 31-ig meg kell kötnie. A következő év elején a régi biztosítónktól be kell szereznünk kártörténeti igazolásunkat, és azt szintén el kell juttatnunk az új biztosítónkhoz.


Online biztosítás kötés
A biztosítási ügyek intézésétől, kellemetlenségeitől azonban könnyen megkímélhetjük magunkat, ha az online biztosítás kötés kalkulátorát választjuk. Biztosító váltáskor akár több ezer forintot is sprórolhatunk, nem beszélve az online kötött szerződések további kedvezményeiről. Ha online alkusz szolgáltatást vesszük igénybe, pár perc alatt könnyedén megtudhatjuk az összes biztosító következő évi díjajánlatát és kiválaszthatjuk közülük a legmegfelelőbbet. Az alkuszcég elintéz mindent helyettünk és fizetni sem kell érte.

Az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével a teljes piaci kínálatból árgaranciával választhatunk. A díjszámító rendszerek az összes elérhető kedvezményt tartalmazzák, így a megválaszolt kérdések után a kedvezményekkel csökkentett díjat kapjuk eredményül.

Nagyon fontos, hogy jogszabály szerint a díjfizetéssel kapcsolatos minden felelősség a minket terhel, így mindig figyelemmel kell követnünk, hogy a biztosító ne későn küldje a csekket.

Az, hogy végül hányan döntenek a biztosítóváltás mellett, nagyban függ attól, hogy a szolgáltatók ajánlatai mennyiben különböznek egymástól, azaz mennyit lehet majd megtakarítani egy-egy jól sikerült átszerződéssel. Idén lesz az utolsó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány, ami akár az eddigi legerősebb verseny is lehet.