A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Irodai etikett


A szomorú valóság ugyanis az, hogy szinte mindenhol található egy olyan összeférhetetlen személy – általában kolléganő – aki könnyedén keseríthetni meg a mindennapjaidat, akár egy szempillantás alatt. Tippjeinkkel most segítenie szeretnénk neked, hogy miként is kezeld az efféle problémás szituációkat.

A kotnyeles

Ha munkatársnőd igyekszik rólad minél többet megtudni az mindenképpen gyanús. A magánéletedben kotorászik, de ő semmit nem árul el magáról? Amikor valaki puhatolózással próbál a közeledbe férkőzni, annak bizony többnyire valamilyen hátsó szándéka van. Ezért mindig jól gondold meg, hogy kinek mit mondasz el, hiszen gondolj csak bele, milyen kínos lenne, ha azokból a szösszenetekből, amiket te jóhiszeműen elmeséltél kolléganődnek rosszindulatú pletyka születne, majd a főnök fülébe jutna? Győzhetnéd kimagyarázni magadat! Így csak bánj okosan az információkkal, a magánéleted és az iroda élesen határolódjon el, ami pedig az irodában történik, az maradjon is ott.

Beszélgess!

Ha úgy érzed mindenképpen meg kell beszélned a helyzetet kolléganőddel, ne habozz! Hívd félre és mindenféle számonkérést mellőzve, higgadtan próbáld meg kideríteni mi is a valódi probléma. Ha szakmai kérdésekben nem értetek egyet az még a jobbik eset, hiszen pontosan egy beszélgetéssel helyre billenthetitek a kényes kérdéseket. Ha problémája személyes eredetű az már kicsit nagyobb falat, ám egy őszinte tisztázó beszélgetés ezen is sokat segíthet. Bár nem valószínű, hogy legjobb barátnők lesztek, de problémátok akkor inkább legyen személyes eredetű, de orvosolható annak érdekében, hogy az ne menjen a munka rovására. Hiszen attól függetlenül, hogy nem lesztek legjobb barátnők, egészséges munka kapcsolat még kialakulhat köztetek.

Csak kedvesen!

A problémák megoldásában abszolút nem segítő tényező, ha idegesen szeretnénk kezelni a helyzetet. Arról már nem is beszélve, ha esetleg hátulról próbáljuk megfúrni az illetőt. Ha valakiről sem jót nem tudunk mondani, inkább hallgassunk. Emellett fontos, hogy ha gondjaink vannak bizonyos személyekkel, akkor a jó munka kapcsolat megőrzésének érdekében ezt elsősorban az érintettel és ne pedig mással beszéljük meg.

Menj egy kört a cipőmben!

Sok kolléga összeférhetetlensége pontosan magánjellegű problémáiból adódik. Az otthoni feszültséget magával hozza és kolléganőin vezeti le a dühét. Azonban ezt be kell, lássuk nem a helyes megoldás. Nyilván érhető, ha gondjai vannak, ám azt gondolom, hogy a magánéleti gondok nem tartoznak az irodai falai közé. Az ilyen kollégák gyakran dobálóznak a „vedd fel a cipőmet és járj benne” mondással, de a helyzet az, hogy ez nem mentség a kellemetlen viselkedésre. A magánéleti problémák otthonhagyása csakúgy örökérvényű szabály, mint az, hogy munkát sem viszünk haza.