A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Milyen külső élősködők jelentenek veszélyt kedvencünkre?


Élősködők

Bolhák

A legelterjedtebb problémaforrás a bolha. Ezek az élősködők is tavasszal aktívabbak, de sajnos egész évben megtalálhatók és nem könnyű kiirtani őket. Fontos tudni, hogy a bolhák nem tartózkodnak folyamatosan az állat testén, csak táplálkozni, vagyis vért szívni látogatnak el rendszeresen kedvencünk bundájába. Egyébként az állat fekhelyén, a szőnyegben és a lakás apró zugaiban húzzák meg magukat, és azonnal lerakják petéiket. Ezért nem elég csak kedvencünket kezelni bolhairtó készítménnyel, hanem az egész lakást, beleértve a fekhelyet, szőnyeget, sarkokat is alaposan ki kell tisztítani és bolhaellenes készítménnyel fertőtleníteni. A kutyáknak és a macskáknak van saját bolhájuk, ami eddig nem ment rá egyik állatról a másikra. Ma már sajnos nem így van, ezért a kutyák is elkaphatják a macskáktól a fertőzést és fordítva.

Hogyan vehetjük észre a bolhákat?

Ha négylábú barátunk bolhával fertőzött, a normálisnál sokkal többet fog vakarózni és a hasán fekete pöttyöket, vagyis bolhaürüléket találhatunk. Sok esetben a bundában portyázó bolhát is tetten érhetjük, de ezzel még nem oldottunk meg semmit, mivel biztosak lehetünk benne, hogy többen is vannak valahol a lakásban. Rosszabb esetben kedvencünk bőre kipirosodik, kisebesedik, gennyes kiütések jelenhetnek meg rajta. Ez bolhaallergiára utal és sürgős orvosi konzultációt tesz szükségessé. Kullancsok

A legnagyobb veszélyt a kullancsok jelentik. Ezek a vérszívók már kora tavasszal elkezdenek szaporodni és évről-évre ellenállóbbak mindenféle készítménnyel szemben. A kullancsok mindenhol megtalálhatók a természetben: az aljnövényzetben, bokrokban, fákon, otthon a kertben is elképzelhető, hogy szembetalálkozunk velük. Ha kullancsot találtunk kedvencünkben, a lehető leggyorsabban, szakszerűen el kell távolítani. Akármilyen rövid ideig is volt az állat testén, fennáll a fertőzés veszélye. A kullancsok komoly betegségeket terjesztenek, mint a babézia és a Lyme-kór. A babézia tünetei a vöröses, majd barnás vizelet, láz, levertség. A kórokozók a vörösvérsejteket támadják meg, komoly vérszegénységet okozva. A vese működését is rossz irányba befolyásolják és súlyos károsodást is okozhatnak. A babézia fertőzés gyógyítható, ha időben észrevesszük és állatorvoshoz fordulunk.

A Lyme-kór tünetei a jellegzetes piros bőrpír fehér középső résszel. Állatok esetében sajnos nagyon nehéz észrevenni a szőrzet miatt. Idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, valamint ízületi fájdalmak, gyulladások. A Lyme-kór is gyógyítható betegség, de hosszú a kezelési ideje és néhány tünet állandósulhat. Erősen fertőzött területeken érdemes kedvencünket beoltatni, ugyanis a Lyme- kór ellen létezik hatásos vakcina.