A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Biztonságos autózás télen


Az általános műszaki állapot átvizsgálása mellett, mint a fék, vagy akár a lámpák leellenőrzése mellett a külső hatások elleni védekezés, mint a téli gumiabroncs, és a hólánc is mind biztosítja számunkra a fokozott védelmet.

Lássuk mire is kell odafigyelnünk
A téli gumi anyagösszetételében eltér a nyáritól, mely szerint +7 fok alatt a tapadása és ezáltal az autó teljesítményének optimális leadása jobban érvényesül, valamint az autó irányításában, valamint fékezésnél is biztonságos tulajdonságokkal rendelkezik. Az optimális téli gumi barázdamélysége nem kisebb, mint 5 mm, tehát e felett mondható a téli autógumi „használhatónak”.

A második legfontosabb otthon is elvégezhető biztonsági ellenőrzés a lengéscsillapítók ellenőrzése. Bár azokat minden műszaki vizsga alkalmával ellenőrzik, bizonyos idő után azok maguktól is „elfáradnak”. Úgy ellenőrizhetjük, ha teljes erőnkkel az autót a kerekeinél erőteljesen lenyomjuk. Akkor működik jól, ha kétszeri, háromszori rugózás után megáll a mozgása. Ha ennél többszöri rugózást tapasztalunk nézessük meg szakemberrel is.

Igen fontos, s talán a legfontosabb ellenőrzési pont a fék kiváló működésének ellenőrzése. A hegyvidéken lejtőn felfelé, vagy lefelé a kevés fékolaj könnyen felmelegszik és emiatt képes megszűnni a fékhatás.

Főleg a hegyekben autózva kerülhetünk könnyen olyan helyzetbe, amikor a téli gumiabroncsunk önmagában már nem elegendő, így igen fontos utazás előtt a hólánc beszerzése és otthon felszerelésének gyakorlása, hogy megóvjuk magunkat a kellemetlen helyzetektől és a felesleges bosszúságoktól. A hóláncot mind a négy kerékre fel kell tenni.


Néhány apróság, ami nagy segítség lehet
Bármikor előfordulhat velünk, hogy elakadunk, vagy épp lerobbanunk az út szélén. Ezért jó, ha az autóban mindig van egy vontató kötél. A hegyekben és a sípályák közelében ki ne szereti nézni a zuhogó hóesést, de már lefagy a mosoly az arcunkról, mikor síelés után a parkolóban meglátjuk a havas, jeges szélvédőnket, ezért jó, ha beszerzünk egy flakon jégoldót, valamint egy jégkaparót. A jégmentesítő folyadékot csak rá kell fújni a szélvédőre és egy pár perc elteltével könnyedén útra kelhetünk.

Természetesen autónk egészségügyi dobozán kívül, autónknak minden szükséges felszerelést tartalmaznia kell, mint az elakadásjelző háromszög, vagy az égő készlet hiánytalanul. Az ablaktörlő lapátok átvizsgálása is célszerű.


Leesett az első hó- mehetünk gyakorolni
Nem csupán autónkat kell felkészítenünk a nagy utazásra, hanem jó ha mi is a nem megszokott viszonyokat és az azokból adódó veszélyeket kitapasztaljuk és gyakoroljuk. Kiváló lehetőség erre egy félreeső útszakasz, vagy egy üres parkoló. Igen hasznos autónk csúszós úton való viselkedését kitapasztalnunk. Próbáljunk kisebb sebességről hirtelen fékezni, majd ugyan ilyen sebességről fokozatosan fékezni. Körülbelül fel tudjuk mérni a veszély mértékét és meglátjuk autónk milyen mértékben csúszik. Próbáljuk autónkat kanyarban is, mivel jeges úton az autó kipöröghet, megcsúszhat, vagy akár el tolhatja az orrát.

Ha az autó orra a kanyar külső íve felé sodródik gázelvétellel és óvatos kormány mozdulattal korrigáljunk Ha viszont az autó fara kezd kitörni kinyomott kuplunggal és azonnali ellenkormányozással válik újra irányíthatóvá. A kormánnyal ne végezzünk kapkodó mozdulatokat.

Saját autónk is okozhat néha meglepetéseket. De ha idejében felkészülünk a nagy utazásra, és mindent megtettünk a kockázatok csökkentése érdekében, máris eleget tettünk magunk és utasaink biztonsága érdekében.